Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Firea justifică de ce a dat bani pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

gabriela firea primar

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat in sedinta ordinara de astazi, 11 august, o serie de modificari in bugetul propriu al Municipiului Bucuresti pe anul in curs. Proiectul a fost aprobat cu 31 de voturi pentru si 20 impotriva. Voturi pentru: 22 consilieri PSD, 3 PMP, 4 ALDE, 2 UNPR , voturi impotriva: 14 consilieri USB si 6 PNL.

Primarul general, Gabriela Firea a subliniat ca, de la inceputul mandatului sau, intr-o luna si jumatate, s-au alocat bani pentru o serie de proiecte aflate in derulare, dar si pentru buna functionare a celor doua regii din subordinea Municipalitatii, RATB si RADET, dupa cum urmeaza: pentru calda si caldura -12 milioane de euro, Transport in comun: 11 milioane euro, institutii din subordine (spitale, teatre): 20 milioane de euro, Infrastructura -12 mil euro,

Citește și: STUDIU Cum îți poți prelungi viața cu cel puțin 2 ani

Gabriela Firea a facut o serie de clarificari in ceea ce priveste redistribuirea fondurilor de la bugetul local:

“S-a facut observatia ca intr-o luna si cateva zile de la inceputul mandatului noii administratii, aceasta ar fi prima suma importanta alocata, de circa 3 milioane de euro, pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului. Suma solicitata PMB si proiectul de Hotarare pe care vi-l supun votului se refera la contributia municipalitatii pentru finalizarea obiectivului national care este pe teritoriul Capitalei. Baza legala este ordonanta de urgenta din 2005. Este vorba nu doar despre un lacas de cult, ci de un loc in care vor exista : cantină socială, scoala de duminica, after school, biblioteca, cabinet medical, sala de spectacole de muzica sacra, alte spatii sociale, educationale, culturale si spirituale. Functionalitatea nu e strict teologica, ci transcede mult spre zonele : social, educatie, cultura.

Citește și: Virusul pe care 90% dintre oameni îl iau până la 18 ani și nu poate fi tratat niciodată

In ultimele zile s-a afirmat ca dam banii pentru o biserica, dar e mult mai mult decat atat. Înteleg logica in care ne desfasuram activitatea, ecuatia politica si precampania electorala, va ascult pe fiecare in parte, dar vreau sa va spun ca cele afirmate in ultimele 2-3 zile nu sunt lucruri reale. Cu privire la planul de modernizare a spitalelor din Capitala, in cateva zile va fi gata inventarul necesarului de dotati pentru cele 19 spitale, iar planul de investitii e mult mai ambitios decat alocarea a 3 milioane de euro, ca in cazul Catedralei.

Mentionam ca edificarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului se supune prevederilor legale speciale pentru acest monument si anume: Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.19/2005 privind realizarea Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, aprobata prin Legea nr.261/2005 si completata prin Legea 376/2007.

Citește și: STUDIU Câte femei recunosc că fac sex oral și câte spun că le place: O să rămâi surprins

Astfel, art.1, alin.2 al OUG nr 19/2005, completat prin Legea nr.376/2007 prevede ca „…fondurile destinate construirii Ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, de catre Guvernul Romaniei, in limita sumelor alocate anual cu aceasta destinatie, prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, precum si de catre autoritatile administratiei publice locale”.

In acest context, si avand in vedere solicitarea venita din partea Patriarhiei Romane privind „alocarea in regim de urgenta a sumei de 15.000.000 de lei pentru continuarea lucrarilor la Catedrala intr-un regim sustinut si respectarea termenelor de finalizare stabilite”, a fost supus spre dezbatere si aprobare proiectul privind alocarea acestor fonduri catre Patriarhia Romana.

Citește și: Lindsay Lohan a fost luată la bătaie de iubitul rus: A lăsat-o-n pielea goală / VIDEO + FOTO

Acest obiectiv a fost inclus in Programul national „Romania 100”, pentru aniversarea, la 1 decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea Statului National Roman Modern, program instituit prin H.G. 24/2014.

Facem precizarea ca, de la demararea lucrarilor si pana in prezent, Primaria Municipiului Bucuresti a sustinut lucrarile de realizare a Catedralei, alocand pana in prezent peste 26 milioane de lei, dupa cum urmeaza:

2011 - 9.700.000 lei

2012 - 9.498.875 lei

2014 - 5.000.000 lei

2015 - 430.000 lei

2016 - 2.000.000 lei

Citește și: MINUNE Mănânci mărar și cresc și ți se întăresc sânii: Dieta făcută de specialiști

Sprijinul financiar pentru unitatile de cult se face cu respectarea prevederilor O.G. nr.82/2001 si H.G. nr. 1470/2002 privind aprobarea Normelor Metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei si prin hotararea H.C.G.M.B.

In ceea ce priveste monumentul istoric - Manastirea Antim, cei 4.5 milioane de lei sunt necesari pentru lucrari de reparatii, consolidare, reabilitare si organizare spatii muzeale (biserica, paraclisul istoric, capela si vechile chilii). Solicitarea a fost facuta, de asemenea, de catre Patriarhia Romana.

Citește și: Divort in familia Patriarhului Daniel!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.