Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Horga (deputat PNL) explică noile măsuri adoptate în Parlament pentru a reduce facturile la energie

Facebook
gabriela horga

Senatul a aprobat o serie de modificări ale schemei de sprijin pentru plata energiei, destinate să ajute atât populația României cât și sectorul economic național, arată deputatul PNL Gabriela Horga.

”Măsurile de sprijin se vor aplica în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Legea va ajunge la Camera Deputaților și o vom dezbate în regim de urgență, astfel încât măsurile să poată fi adoptate și să intre în vigoare de la 1 noiembrie.

A fost modificată OUG 118/2021, fiind luate o serie de măsuri suplimentare ce vizează implementarea schemei de sprijin pentru consumatorii casnici și IMM-uri, prin care se vor acorda compensări la prețul energiei electrice și al gazelor naturale.

Concret:

1. S-a introdus #plafonarea prețurilor la distribuitorii de energie electrică și gaze naturale, pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022, la maxim 1 leu/kWh preț final pentru energia electrică și 0,37 lei/kWh la gaze naturale.

2. A fost mărită limita de consum pentru care li se acordă #compensarea prețului pentru consumatorii casnici la energie electrică. Clienților casnici li se va acorda o compensare unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, la energia electrice.

Deci prețul se duce peste 1 leu/KWh, intervine plafonul. Din acest preț plafonat, se va scădea compensarea acordată, de 0,291 lei/KWh, deci prețul maxim va fi de 0,71 lei/KWh.

3. Totodată, compensarea acordată clienților casnici pentru gaze naturale crește până la maxim 33% din valoarea facturii

4. Compensarea se va acorda direct în factura clientului, fără a mai fi necesare niciun fel de demersuri din partea acestuia, fără cereri, fără drumuri în plus, fără birocrație. Sumele compensate vor fi evidențiate clar, cu minus, în factura clientului casnic. Pentru a putea beneficia de această schemă de ajutor, clienții casnici trebuie să se încadreze în anumite limite de consum, adică maxim 1.500 kWh la energie electrică și echivalentul a 1.000 mc de gaze naturale, pentru întreaga perioadă, plus o abatere de maxim 10% din aceste cuantumuri.

5. Clienții au posibilitatea de a cere #amânarea plății facturilor pentru o perioadă de maxim 6 luni, fără a trebui să plătească penalități în această perioadă de amânare.

6. Pentru IMM-uri se reduce #TVA-ul de la 19% la doar 5% pentru furnizarea energiei electrice/gazelor naturale. Modificarea va include și PFA-urile și profesiile liberale în categoria operatorilor care primesc acest sprijin, mărindu-se plaja de adresabilitate pentru toți profesioniștii.

7. Pentru operatorii economici care sunt consumatori finali se aplica exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficienta și a accizei, precum și exceptarea, in cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei.

În actuala criză a energiei care afectează toată Europa și care a început să se extindă și pe alte continente, măsurile pe care le-am negociat și le-am luat astăzi reprezintă un pachet de măsuri menite să sprijine atât populația, cât și IMM-urile, să treacă peste această perioadă dificilă.”, a explicat Gabriela Horga.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.