Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gabriela Scutea a rămas fără 'onoarea de profesionist': Noul procuror general credea săptămâna trecută că are probleme de legitimitate (VIDEO)

Inquam Photos / Octav Ganea
scutea

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea noilor procurori-șefi: Gabriela Scutea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Crin-Nicu Bologa la DNA și Elena-Giorgiana Hosu la DIICOT. Scutea şi Hosu au fost avizate negativ săptămâna trecută de Secţia pentru procurori a CSM. În cadrul interviului susţinut în faţa procurorilor CSM, Gabriela Scutea susţinea că respectarea avizelor CSM este obligatorie, pentru că aşa spune Comisia Europeană în cadrul MCV. Ulterior, aceasta a "uitat" de propriile principii.

Dialog Ban-Scutea la interviul de la CSM:

Cristian Ban: "Sunteţi expertă în materie de MCV, de aceea îmi permit să pun această întrebare. Care ar fi soluţia pe care o propuneţi dvs. dacă sunteţi procurori general în legătură cu implementarea recomandărilor MCV nr. 1 din 2017 şi nr. 6 din 2018? Recomandarea 1 sună aşa: 'Punerea în practică a unui sistem robust şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente.' Recomandarea nr. 6 din 2018 spune aşa: 'Respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea în posturile de conducere a procurorilor sau revocarea procurorilor din funcţiile de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 din 2017.'

Gabriela Scutea: "Referitor la recomandarea 6, în eventualitatea unui aviz negativ cred că aş fi prima care să transmit domnului ministru regretul că performanţa mea nu a fost convingătoare şi probabil domnul ministru sau orice ministru nu va da curs mai departe unei astfel de proceduri cu un aviz negativ. Eu mă refer la mine. Aceasta este onoarea mea de profesionist şi deja multor cunoştinţe care... aşa, percepând din spaţiul public, ca neprofesionişti, spuneau că avizul este doar consultativ, le-am spus: 'Atenţie, MCV recomandă unui ministru, oricare ar fi el, ca în cazul unui aviz negativ să nu continue cu o procedură pentru că de fapt avizul poate însemna o discuţie, un semn de întrebare asupra legitimităţii candidatului.'"

Cristian Ban: "Care este caracterul recomandărilor MCV?"

Gabriela Scutea: "Eu îl consider obligatoriu."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.