Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gafă de proporții a lui Dacian Cioloș: 'Obiectivul nostru nu e absorția de fonduri europene'

ciolos ponta

Dacian Cioloș a comis o gafă imensă în direct la televiziunea publică. Criticat dur de către opozanți pe seama faptului că în guvernarea lui rata de absorție a fondurilor europene a fost zero, premierul a făcut o gravă greșeală. "Nu ăsta e obiectivul, absorția", a uimit Cioloș.

Citește și: Mihai Gâdea a comis-o grav de tot, în direct: 'O să vă supărați pe mine'

"Chestiunea cu 0% absorţie e o chestie populistă; ce înseamnă ZERO absorţie? Nu ăsta e obiectivul, important este progresăm cu condiţionalităţile ex ante - nu vom primi rambursarea dacă nu finalizăm aceste condiţionalităţi. Să finalizăm procesul de acreditare a tuturor autorităţilor de management şi a programelor pe noile reguli", a surprins Cioloș.

Citește și: Antonia a renunțat la inhibiții și a pozat goală, însărcinată în luna a șasea / FOTO

Prim ministrul spune că este foarte mulțumit de ce se întâmplă la fonduri europene.  "Vom discuta la sfârşitul mandatului cu nota; am dat atunci o notă undeva la mijlocul mandatului; apoi au avut loc schimbări de miniştri. Fonduri europene şi proiecte de investiţii - nu am putut decât să luăm lucrurile de acolo de unde le-au luat guvernanţii din guvernarea anterioară. La fonduri europene am accelerat plăţile pentru a recupera cât mai mult din capacitatea de absorbţie. Am finalizat plăţi de aproape 2 mld de euro Faptul că am reuşit, am obţinut de la Comisia Europeană posibilitatea de a continua proiecte, de a lua proiecte executate să le finalizăm şi apoi să decontăm ne-au permis să creştem capacitatea de absorbţie cu aproape 20%.  Au fost proiecte pe infrastructură, transporturi, ministerul comunicaţiilor. Avem ghiduri lansate pentru peste 13 mld de euro. Aceste ghiduri sunt publicate şi asta înseamnă că se pot depune deja proiecte. Am urmărit să o facem în coerenţă cu politicile naţionale. Avem şi coerenţă în utilizarea bugetului din fonduri europene. ", a spus Cioloș la TVR.

Citește și: Judecătorul care a dispus arestarea și extrădarea româncei Anamaria Nedelcu în Canada a fost eliberat din funcție de Klaus Iohannis

Premierul spune că lucrurile realizate de guvern acum se vor vedea anul viitor. " Valul de plăţi va începe la începutul anului viitor pe ceea ce pregătim noi acuma. Ministrul Ghinea este în grafic şi are câteva soluţii alternative, punctuale, pentru cazul în care apar probleme. Cea mai bună campanie de informare e faptul că finalizăm ghidurile. Multe sunt legate de măsuri mai complexe, care implică autorităţi publice locale, ONG-uri, pe care le aşteptăm să se implice şi în campanii de informare. Există fonduri şi personal specializat la autorităţile de management", a anunțat Cioloș.

Cioloș i-a atacat pe cei din Guvernul Ponta pe tema autostrăzilor și le-a transproblema autostrăzilor - este şi o problemă de viziune pe termen lung, de capacitatea de a ţine o viziune pe termen lung, şi pe de altă parte o problemă de capacitate de pregătire şi implementare a acestor proiecte. Am găsit foarte multe proiecte de infrastructură blocate. Ddupă ce am constatat cursele de blocaje - exproprieri, avize de mediu, de la diferite ministere, faptul că unele avize erau pe durată foarte scurtăm expirau, trebuiau luate lucrurile de la capăt - am venit cu o rdonanţă - am pus cap la cap aceste blocaje, le-am găsit soluţii; avizări care necesitau până la 2 ani pot fi făcute într-o lună până la 3 luni de zile. Studiile de fezabilitate se făceau incoerent - ieftin şi prost, în unele cazuri scump şi prost - ajungeam la lucrări prost făcute. Și aici am venit cu clarificarea anumitor lucruri - rolulu anumitor instituţii în pregătirea acestor proiecte şi implementarea lor. CNADNR are nevoie de o structură care să fie clar focalizată pe proiecte de investiţii în infrastructura rutieră", a mai spus Cioloș.

Citește și: Viktor Orban o felicită pe Simona Pop, medaliată cu aur la Olimpiada de la Rio: Sportiva vrea cetățenia maghiară

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.