Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gafă sau mișcare perversă? Mutare ciudată în instanță făcută de Clotilde Armand, în cazul consilierilor PNL demisionari

Inquam Photos / George Calin
Clotilde Armand parchet

Să renunți la funcția de consilier local nu e atât de ușor cum ar putea părea. În Sectorul 1, primarul Clotilde Armand „patronează” o manevră juridică greu de înțeles, în ciuda procedurilor clar din Codul Administrativ.

Consilierii locali Dan Podaru și Adrian Oianu au anunțat în urmă cu două săptămâni că demisionează din PNL și din Consiliul Local al Sectorului 1. Situația s-a complicat după o manevră a autorității locale, care a „reușit” să piardă în instanță.

Prevederile legale

Potrivit art. 204 alin. (2) din Codul Administrativ, „Calitatea de consilier local, respectiv cea de consilier judeţean încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: a) demisie; (...) j) pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales.

Potrivit alin. (6) din același articol de lege, „constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local sau de consilier judeţean, precum şi vacantarea locului de consilier local sau de consilier judeţean se realizează printr-o hotărâre de constatare a autorităţii deliberative respective, la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricărui alt ales local, adoptată în prima şedinţă desfăşurată după apariţia evenimentului. Hotărârea autorităţii deliberative este comunicată de îndată judecătoriei competente să valideze mandatul supleantului, în condiţiile art. 122, precum şi consilierului local”.

Potrivit alin. (7) „Consiliul local, respectiv consiliul judeţean are obligaţia de a adopta hotărârea prevăzută la alin. (6) în termen de 30 de zile de la introducerea pe proiectul ordinii de zi a referatului constatator semnat de primar şi de secretarul general al unităţii/subidiviziunii administrativ-teritoriale ori de preşedintele consiliului judeţean şi de secretarul general al judeţului, după caz, cu privire la una dintre situaţiile prevăzute la alin. (2) lit. a), c)-f) şi l). În termen de maximum 10 zile de la expirarea termenului stabilit pentru consiliul local, respectiv pentru consiliul judeţean, constatarea încetării mandatului, precum şi vacantarea locului de consilier local sau de consilier judeţean se realizează de către prefect prin ordin, în baza referatului constatator comunicat de către secretarul general al unităţii/subidiviziunii administrativ-teritoriale, în situaţia neadoptării acestei hotărâri de către consiliul local sau consiliul judeţean, după caz”.

Procedură parcursă, vacantare blocată în instanță

În ședința din 7 februarie, Consiliul Local al Sectorului 1 adoptat cele două hotărâri de vacantare a mandatelor de consilieri locali, potrivit procedurii prezentate anterior. Procedura s-a blocat ulterior în instanță. Judecătoria Sectorului 1 a respins ca inadmisibilă cererea autorității locale din care nu reiese clar că se cere validarea mandatului supleantului.

Solutia pe scurt: „Respinge, ca inadmisibilă, cererea formulată de petentul MUNICIPIUL BUCUREŞTI - CONSILIUL LOCAL AL SECTORULUI 1. Dispune comunicarea încheierii de îndată Consiliului Local al Sectorului 1 Bucureşti. Cu drept de apel în termen de 3 zile de la comunicare. Apelul se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței, astăzi, 12.02.2024.

Gafă sau manevră?

Respingerea ca inadmisibilă a cererii însemnă că instanța nici nu a ajuns să analizeze pe fond, la mijloc fiind nereguli procedurale. Până la motivarea încheierii, nu este clar cum au „reușit” oamenii lui Clotilde Armand să o dea în bară cu o procedură legală simplă.

Pe de altă parte, adversarii politici ai primarului Clotilde Armand nu exclud nici o manevră intenționată pentru tergiversarea ocupării celor două mandate de supleanții de la PNL, având în vedere că liberalii sunt în opoziție în Consiliul Local. Forul deliberativ local este format din 27 de consilieri (25 după cele două demisii), dintre care 9 sunt USR, 3 PMP, 9 PSD și 6 PNL (4 în prezent), iar absența a doi consilieri din opoziție poate influența soarta hotărârilor care se adoptă cu majoritate simplă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.