Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Galați: 80 de lebede aciuate pe o baltă sunt în pericol să moară din cauza frigului și a lipsei hranei

lebede negre

Un număr de 80 de lebede aciuate pe o baltă din Galați sunt în pericol să moară din cauza frigului și a lipsei hranei, iar voluntarii încearcă să le salveze, aruncând-le periodic mâncare. Păsările s-au adunat pentru iernat într-o zona retrasă, pe un ochi de apă format pe terenul Portului Mineralier, scrie Mediafax.

Specialiștii spun că păsările s-au adunat pe balta de la Galați deoarece zona este departe de oameni și ferită de vânt. Problema este că, în ultimele zile, apa a înghețat și păsările nu mai au cu ce să se hrănească. Situația este cu atât mai gravă cu cât foarte multe păsări sunt pui care nu rezistă la temperaturi scăzute și la perioade îndelungate fără hrană.

„Lebedele s-au aciuat pe o baltă de la Portul Mineralier. Acolo e o zonă de revărsare a Dunării, s-a format o baltă cu stuf, 80 de lebede s-au adunat. Apa este aproape înghețată și condițiile de hrănire sunt precare. Problema este că jumătate este formată din pui. Aceștia au sub un an și, spre deosebire de adulți, nu sunt pregătiți pentru frig și foame. Ca să-i ajutăm le aducem mâncare, mixturi de salate, morcovi, cereale, le dăm chiar și pâine cu cereale care nu este recomandată, dar are vitamine. Este o lebădă care iernează la noi, doar zona este inedită, probabil au fost atrase de zonă. Acolo este o baltă care seacă atunci când Dunărea scade, iar zona este ferită de vânt și de oameni, fiind terenul privat al unei societăți comerciale”, a explicat directorul Complexului Muzeal de Științele Naturii, Mădălin Șerban.

Citește și: RADET: 21 de blocuri și 22 de imobile din Sectorul 2 al Capitalei au rămas fără căldură și apă caldă

Reprezentanții Complexului Muzeal și ai Grădinii Zoologice din Galați merg în zonă din două în două zile pentru a hrăni păsările. Acestea nu mănâncă toate legumele și cerealele lăsate de oameni, dar voluntarii nu au de gând să renunțe.

„Au mâncat, dar nu foarte mult. Sperăm să înveţe, să se obişnuiască să mânânce din ce le aducem noi. Acum văd că s-au speriat. S-au speriat, dar vor veni să mânânce”, a spus unul dintre angajații Grădinii Zoologice din Galați, care a venit să dea o mână de ajutor.

Pe balta din apropierea Dunării petrec iarna nu doar lebede, ci și câteva perechi de rațe sălbatice și mai mulți pescăruși. Specialiștii spun că păsările vor părăsi balta la primăvară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.