DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Gala premiilor UNITER 2019 are loc luni, la Teatrul Național din Cluj-Napoca

UNITER
UNITER

Cea de-a 27-a ediție a galei premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) are loc luni, de la ora 22.00, în Sala Mare a Teatrului Național Cluj-Napoca, potrivit unui comunicat, scrie Mediafax.

Spectacolul va fi transmis în direct pe TVR 1, Radio România Cultural, www.uniter.ro și www.tvr.ro şi va fi preluat de pagina de Facebook a UNITER.

Un juriu de nominalizări din care au făcut parte criticii de teatru Monica Andronescu, Oana Borş şi Mircea Morariu a analizat spectacolele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018, iar selecția a fost anunțată în luna februarie.

Pentru trofeul pentru debut au fost remarcați Florin Aioane, pentru rolul Euphemos din spectacolul "Medea's Boys", dramaturgia Ionuț Sociu, și fragmente din "Medeea", de Euripide, în regia lui Andrei Măjeri, la Apollo111, la București, Blanca Doba, pentru rolul Teo din spectacolul "Fata Morgana", de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, la Teatrul Dramaturgilor Români, din București, dar și scenografele Andreea Tecla și Mădălina Niculae, pentru scenografia spectacolului "R.U.R", de Karel Čapek, regia Vlad Cristache, la Teatrul Național "Radu Stanca" din Sibiu, secția germană.

Pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic sunt nominalizate montările "Lupoaica", de Giovanni Verga, adaptarea radiofonică Domnica Țundrea, regia artistică Vasile Manta, producție a Societății Române de Radiodifuziune, "Pădurea spânzuraților", de Liviu Rebreanu, dramatizarea radiofonică și regia artistică Gavriil Pinte, producție a Societății Române de Radiodifuziune, ca și "UNDEva în ’28",de Ilinca Stihi (ep. 1-11), regia artistică Ilinca Stihi, producție a Societății Române de Radiodifuziune.

La secțiunea "cel mai bun spectacol de teatru TV" sunt luate în considerare "Apostolul Bologa", adaptarea după "Pădurea spânzuraților", de Liviu Rebreanu, regia Dominic Dembinski, producție a Societății Române de Televiziune (Casa de Producție a TVR), "Circul Matteo", scenariul și regia artistică Alexandru Lustig, producție a Societății Române de Televiziune (Casa de Producție a TVR), și "Dezertorul", după Mihail Sorbul, adaptarea pentru televiziune și regia Silviu Jicman, producție a Societății Române de Televiziune (Casa de Producție a TVR).

Pentru premiul pentru critică de teatru, juriul ia în considerare textele semnate de Oltița Cîntec, Călin Ciobotari și Cristina Modreanu.

Citește și: 'Avengers: Endgame' se menţine pe primul loc în box office-ul nord-american

Cea mai bună scenografie va fi stabilită dintre creațiile semnate de Dragoș Buhagiar, pentru spectacolul "Povestea prințesei deocheate", scenariul de Silviu Purcărete, inspirat din "Sakura Hime Azuma Bunshô", de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Național "Radu Stanca" Sibiu, Adriana Grand, pentru scenografia spectacolului "Zbor deasupra unui cuib de cuci", de Dale Wasserman, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, la Teatrul Metropolis din București, și de Cosmin Florea, pentru scenografia spectacolului "Pădurea spânzuraților", după Liviu Rebreanu, scenariul, regia și universul sonor Radu Afrim la Teatrul Național "I. L. Caragiale" din București.

Pentru trofeul acordat celei mai bune actrițe în rol secundar sunt în cursă Natalia Călin, pentru rolul Doamna Bologa din spectacolul "Pădurea spânzuraților", după Liviu Rebreanu, scenariul, regia și universul sonor Radu Afrim la Teatrul Național "I. L. Caragiale" din București, Sabrina Iașchievici, pentru rolul Mașa din spectacolul "Pescărușul" de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban la Unteatru, din București și Mirela Oprișor, pentru rolul Stella din spectacolul "Un tramvai numit dorință", de Tennessee Williams, regia Claudiu Goga la Teatrul Metropolis, din București.

Cel mai bun actor în rol secundar va fi stabilit dintre Richard Balint, pentru rolul Mr. Lockhart din spectacolul "Navigatorul", de Conor McPherson, regia Cristian Juncu, la Teatrul Național Târgu Mureș - compania "Liviu Rebreanu", Alexandru Jitea, pentru rolul Mitch din spectacolul "Un tramvai numit dorință" de Tennessee Williams, regia Claudiu Goga la Teatrul Metropolis, din București și Ionuț Vișan, pentru rolul Medvedenko din spectacolul "Pescărușul" de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban la Unteatru, București.

Pentru cea mai bună actriță în rol principal sunt remarcate Claudia Ieremia, pentru rolul Arkadina din spectacolul "Pescărușul", de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban la Unteatru, la București, Ofelia Popii, pentru rolurile Seigen și Shinnobu Sota din spectacolul "Povestea prințesei deocheate", scenariul Silviu Purcărete inspirat din "Sakura Hime Azuma Bunshô" de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Național „Radu Stanca" Sibiu și Ana Ularu, pentru rolul Marianne din spectacolul "Constelații" de Nick Payne, regia Radu Iacoban la Teatrul ACT, din București.

Cel mai bun actor în rol principal se judecă între Andrei Huțuleac, pentru rolul Randle P. McMurphy din spectacolul "Zbor deasupra unui cuib de cuci" de Dale Wasserman, direcția de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis, București, Emilian Oprea, pentru rolul Trigorin din spectacolul "Pescărușul" de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban la UNTEATRU, București și Alexandru Potocean, pentru rolul Apostol Bologa din spectacolul "Pădurea spânzuraților", după Liviu Rebreanu, scenariul, regia și universul sonor Radu Afrim la Teatrul Național "I.L. Caragiale" din București.

Trofeul pentru cea mai bună regie va fi decernat fie lui Alexandru Darie, pentru regia spectacolului "Coriolanus" de William Shakespeare la Teatrul Bulandra, București, fie lui Victor Ioan Frunză, pentru regia spectacolului "Zbor deasupra unui cuib de cuci" de Dale Wasserman la Teatrul Metropolis, București, sau lui Tompa Gábor, pentru regia spectacolului "Neguțătorul din Veneția" de William Shakespeare la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Pentru titlul de cel mai bun spectacol, UNITER a reținut "Pădurea spânzuraților", după Liviu Rebreanu, scenariul, regia și universul sonor Radu Afrim la Teatrul Național "I. L. Caragiale" din București, "Pescărușul" de A. P. Cehov, regia Andrei Șerban la Unteatru, din București și "Povestea prințesei deocheate", scenariul de Silviu Purcărete inspirat din "Sakura Hime Azuma Bunshô" de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Național "Radu Stanca" Sibiu.

În același timp, conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă la gală premiul de excelenţă, trofeele pentru întreaga activitate şi cele speciale.

Senatul a acordat premiul pentru întreaga activitate actriţei Maia Morgenstern și actorului Florin Piersic. Pentru regie, distincția care omagiază întreaga carieră merge la Cristian Pepino. Pentru scenografie este premiată Nina Brumușilă, iar Doina Papp își vede recunoscută activitatea în critică şi istorie teatrală.

O serie de premii speciale vor ajunge la Decebal Marin, pentru teatrul de păpuşi şi marionete, la muzicianul Marius Mihalache, pentru proiectul "Săftiţa", pentru actrița și coregrafa Andrea Gavriliu, pentru mişcare scenică, la criticul şi istoricul de teatru Florica Ichim, pentru activitatea editorială şi publicistică a Fundaţiei Culturale "Camil Petrescu" ca și la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

UNITER a fost înfiinţată în anul 1990 (februarie) şi are o activitate neîntreruptă de 29 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.