Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

GALERIE FOTO - Viața de noapte a Clujului își dă ultima suflare: ‘Veniturile s-au diminuat la jumătate’

Măsurile suplimentare impuse de autorități pentru combaterea noului coronavirus afectează grav viața de noapte a Clujului, totul fiind aproape de… moarte clinică. Scenarii similare regăsim și în București și în restul marilor orașe din cauza restricțiilor.

Citește și: Doi medici cer retragerea a două dintre medicamentele pentru COVID-19: 'Nu au niciun beneficiu, ci mai multe efecte secundare'

Orașul de pe Someș, cunoscut pentru atmosfera electrizantă de la marile festivaluri, se află în aceste zile în topul orașelor din România în privința numărului de cazuri, după București, iar potrivit datelor din 17 octombrie un număr de 171 de persoane au fost confirmate cu Covid-19 în ultimele 24 de ore. Efectele? Ieșiri pe terase cu orice preț, baruri închise, peste 630 de polițiști pe străzi în controale și un mediu apăsător.

Sâmbătă seara în jurul orei 20:45 terasele din centrul Clujului, în Piața Unirii, erau aproape pline. Marea majoritate a oamenilor n-aveau măști și se relaxau la final de săptămână. Vinul și berea curgeau în ritmuri de muzică latino sau house, în funcție de terasa la care erai.

Merg încet mai departe în zona pietonală din Piața Muzeului: e mult mai puțină lume față de vineri seara, când locul arăta precum un furnicar, semn că viața merge mai departe indiferent de riscuri. Totuși, pe terase unii au mască, unii nu, alții o poartă sub bărbie în timp ce fumează o țigară, însă fără să respecte de cele mai multe ori și distanțarea socială cerută atât de insistent de autorități. Nu că n-ar vrea, dar spațiul mic și pietonii de pe trotuar nu-ți prea permit acest lucru.

Apare în Piața Muzeului și un lăutar emblematic pentru Cluj: Aiu! Ar vrea să le cânte petrecăreților dornici de dedicații, chiar și de „jale”, dar nu prea are la cine… Se resemnează și el și își așează vioara pe genunchi… În fine.

Plec din Piața Muzeului, trec prin față pe la magazinul Central și mă îndrept spre Bulevardul Eroilor, unde terasele de obicei arhipline la o asemenea oră erau efectiv închise, umbrelele erau lăsate jos, iar ici-colo zăreai un adolescent cu un skateboard care încerca o mișcare nouă.

Ajung în jurul orei 21.45 pe strada Piezișă din campusul Hașdeu, locul unde studenții sunt nelipsiți: gol, aproape nimeni! Doar Jandarmeria care păzea locația și câțiva clienți la unele terase mai animau zona. Nu e de mirare, deoarece strada a fost declarată zonă de siguranță specială. Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, explică: „Strada Piezișă, din păcate, a generat câteva focare în rândul studenților și nu numai. De miercuri, Piezișa este zonă de siguranță specială. Asta înseamnă că avem forțe de ordine numeroase care se vor asigura că nu se mai întâmplă nimic, pentru că acea zonă este foarte limitată fizic, oamenii circulă pe stradă îngrămădiți, tinerii în special și ceilalți care își petrec timpul pe acolo, tereasele sunt foarte mici, nu putem vorbi de distanțare acolo, se îngrămădesc toți la mese, în interior cât au fost deschise nu s-au respectat regulile și am ajuns aici”.

Citește și: Exact ca în România: 20 de morţi intoxicaţi cu băutură contrafăcută în Costa Rica

La intrarea pe stradă se impart măști.

-Cât costă?

-Sunt gratis. Poftiți!

Proprietarii de restaurante, baruri și terase, reuniți în cadrul unei asociații, sunt în război cu autoritățile pentru gestul de a-i închide. Mesaje și afișe regăsim pe aproape toate barurile: „Colaborare, nu abuzuri!”, „Stop abuzurilor în declarații”, „Am închis, e mai bine?” sau „Piezișă, focar? Pe ce fundament?”.

Mai trece un timp și apar și polițiștii, dar și cei de la Poliția locală. Veghează zona pentru a fi totul sub control și pentru a nu permite oamenilor să se aglomereze. Stau și discută între ei, multă treabă nu prea au: oricum nu venea nimeni. Străzile erau pustii.

Citește și: Marcel Ciolacu face bilanțul guvernării PNL: 'V-au mințit. Trebuie să plătească! E rândul vostru acum!!!'

Mă retrag și mă îndrept spre casă. Iau un taxi și intru în vorbă cu șoferul:

-Cum merge taximetria în aceste ziele?

-Cum să meargă? Ca naiba. E tot mai rău.

-Financiar cum e?

-Păi dacă în mod normal sâmbăta făceam 4-500 de lei fără să-mi bat prea mult capul acum fac jumătate. Veniturile s-au diminuat la jumătate. Așa, habar n-am cât voi rezista...

Strada Piezișă din Cluj-Napoca, sâmbătă seara.

content-image

Mesaj afișat pe gardul unui bar de pe strada Piezișă.

content-image

content-image

La intrare pe stradă se distribuiau gratuit măști.

content-image

Terasele pe Bulevardul Eroilor erau închise...

content-image

Clienți pe terasele din zona Piața Unirii.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.