Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gangele va fi ecologizat prin reciclarea florilor

gange

Aşezate la mese simple din lemn, femei purtând măşti faciale îndeasă o pastă maronie în cilindre înguste, contribuind astfel la reciclarea milioanelor de tone de flori pe care credincioşii hiduşi le aruncă în Gange, relatează Reuters.

Acestea fac parte dintre cei circa 100 de angajaţi ai firmei Phool.co, administrată de Ankit Agarwal, care se ocupă cu îndepărtarea resturilor florale din porţiunea situată în oraşul Kanpur (nord), una dintre cele mai poluate ale acestui fluviu considerat sacru, scrie agerpres.ro.

Indienii oferă de obicei flori atunci când merg la temple în semn de devoţiune şi, potrivit lui Agarwal, circa opt milioane de tone de ofrande ajung în fiecare an în râurile din ţară, alături de apele menajere şi de alte deşeuri industriale şi domestice.

''Toate pesticidele şi insecticidele care au fost folosite la cultivarea acestor flori sunt deversate în apele râului, care devin astfel extrem de toxice'', a declarat acesta pentru Reuters.

Echipa lui Agarwal, formată în mare parte din femei, adună florile aruncate de pe malurile fluviului şi de la temple ca apoi, prin reciclare, să fie transformate în hârtie şi beţişoare parfumate, precum şi în acuarele, care pot fi folosite în timpul festivalului hindus Holi.

Mulţi indieni preferă să arunce florile pe care le aduc ofrande zeităţilor în cursurile apelor şi nu la coşurile de gunoi, gest considerat profan, a mai spus Agarwal.

Pentru a-i descuraja să mai arunce în apă şi pacheţele de beţişoare parfumate fabricate chiar de firma sa, ambalajele nu conţin imagini ale zeilor hinduşi, iar hârtia este infuzată cu seminţe de busuioc, plantă considerată sfântă în credinţa hindusă.

''Potrivit conceptului, după ce folosim aceste produse, putem sădi hârtia şi o plantă de busuioc va creşte. Pachetul ne-a ajutat să ne facem cu adevărat cunoscuţi pe piaţă'', a spus acesta.

Phool.co a primit investiţii din partea departamentului de responsabilitate socială al companiei Tata, iar cele mai multe dintre femeile angajate erau anterior căutătoare prin gunoaie sau nu aveau deloc slujbă.

Acum, au o ocupaţie care impune respect - curăţarea fluviului sacru Gange.

''Oamenii mă văd ca pe o femeie independentă, care poate avea o slujbă şi ţine o casă. Iar acest lucru mi-a schimbat viaţa'', a spus Sujata Devi, una dintre angajate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.