Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Garanţii financiare de la stat pentru investiţii în diversificarea ofertei şi consolidarea cotelor de piaţă

FNGC
IMM invest FNGC

Autorităţile au în vedere acordarea directă a unor garanţii financiare de maximum un milion de euro pentru fiecare companie, pentru susţinerea investiţiilor în diversificarea ofertei şi consolidarea cotelor de piaţă.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, şi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, au discutat marţi cu reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Fondului Român de Contragarantare şi Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) despre pachetul de măsuri guvernamentale pentru sprijinirea mediului de afaceri, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor transmis marţi, informează Agerpres.

"Mediul de afaceri este motorul economiei româneşti, iar statul trebuie să asigure combustibilul necesar funcţionării sale. Astfel, utilizăm corect impozitele şi taxele plătite de companiile private şi le returnăm acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, pentru că astfel asigurăm continuarea funcţionării economiei şi locurile de muncă pentru salariaţi", a declarat ministrul Finanţelor.

Potrivit comunicatului citat, printre opţiunile evaluate se numără acordarea directă a unor garanţii financiare de maximum un milion de euro/companie, pentru susţinerea investiţiilor în diversificarea ofertei şi consolidarea cotelor de piaţă. O altă opţiune este acordarea de garanţii guvernamentale de până la 90% pentru creşterea capacităţii de producţie sau reconversia de la intermediere la producţie, prin Programul IMM Prod.

"Fermierii şi producătorii din industria alimentară au nevoie urgentă de capital şi îmi doresc să venim rapid cu acest pachet de politici publice coerente. Sunt programe prin care le vom oferi celor care produc alimente sprijinul de care au nevoie pentru a putea integra cât mai bine materia primă în zona de procesare, pentru a obţine produse cu valoare adăugată", a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Prin Programul Rural Invest se pot acorda direct garanţii guvernamentale de până la 90% companiilor care îşi localizează producţia în mediul rural şi urban-mic. De asemenea, prin Programul IMM Prod se pot acorda garanţii guvernamentale de până la 90% companiilor, pentru a finanţa creşterea capacităţii de producţie sau reconversia de la intermediere la producţie.

Indirect, prin sistemul bancar, se mai pot acorda garanţii guvernamentale companiilor din construcţii pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor, prin Programul Garant Construct, se mai arată în comunicat.

Conform prevederilor Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19, se pot acorda granturi pentru întreprinderile din domeniul agriculturii - producţie primară de până la 290.000 euro/întreprindere, iar pentru întreprinderile din domeniul acvaculturii şi pescuitului, valoarea maximă a grantului nu poate depăşi 345.000 euro. Pentru întreprinderile din celelalte sectoare de activitate, Cadrul Temporar prevede acordarea de granturi în limita maximă de 2,3 milioane euro/întreprindere.

La finalul lunii decembrie 2021, Guvernul a aprobat prelungirea până la 30 iunie 2023 a Programului IMM Invest şi a subprogramului AGRO IMM Invest, prin care se pot acorda garanţii guvernamentale în valoare de până la 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii, până la 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole şi până la 2.300.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.