Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Garda de Mediu a aplicat sancțiuni în valoare de peste 26 de milioane de lei în primele cinci luni ale anului

garda de mediu

Valoarea amenzilor aplicate de comisarii de mediu s-a ridicat la 26,129 milioane de lei în primele cinci luni, în creştere cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, deşi numărul controalelor a fost inferior, la nivel comparativ, de la 16.499 de acţiuni la 11.833, în 2020, reiese din datele centralizate de Garda Naţională de Mediu (GNM), potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, în intervalul 1 ianuarie - 31 mai 2020, s-a înregistrat o scădere de 28,28% a numărului de inspecţii, în comparaţie cu primele cinci luni din 2019.

În acelaşi timp, numărul amenzilor aplicate a fost de 1.236, faţă de cele 1.083 înregistrate în perioada ianuarie - mai a anului anterior.

Datele GNM relevă faptul că, în perioada de referinţă, s-au emis 522 de avertismente (faţă de 576, în primele cinci luni din anul trecut) şi 88 de decizii privind sistarea activităţii (faţă de 52, în aceeaşi perioadă din 2019). În plus, au fost emise 16 propuneri de suspendare de acorduri sau autorizaţii de mediu, precum şi 43 de sesizări penale.

Din totalul controalelor realizate în acest an, pe parcursul perioadei ianuarie - mai, 9.727 s-au înregistrat în domeniul controlului poluării, iar 2.106 în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.

Citește și: Vestea verii vine de la Nelu Tătaru: În maximum o lună, viața revine la normal

Raportul periodic al Gărzii de Mediu arată, totodată, că, în luna mai 2020, au fost efectuate, la nivel naţional, 3.176 de inspecţii, dintre care 2.478 în domeniul poluării, fiind aplicate 388 de amenzi în valoare de 6,9 milioane de lei.

În acelaşi timp, au fost transmise 159 de avertismente, 28 de dispoziţii de sistare a activităţii şi 12 sesizări penale. Totodată, nu a fost emisă nicio propunere de suspendare acorduri/autorizaţii de mediu sau vreo dispoziţie de încetare a activităţii.

Garda Naţională de Mediu este o instituţie publică şi funcţionează ca instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Garda are atribuţii în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării şi sancţionării încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.