Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gata cu prețurile umflate și lipsa de stocuri creată artificial: Legea anti -speculă ajunge azi pe masa lui Nicolae Ciucă

Guvernul Romaniei
Ciuca guvern

Guvernul are, joi, pe ordinea de zi a şedinţei, un proiect de OUG privind combaterea acţiunilor speculative. Actul normativ va stabili unele categorii de bunuri şi produse pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat. De asemenea, va fi interzisă limitarea producţiei acestor categorii de bunuri, dar şi păstrarea lor nejustificată în scopul creării unui deficit pe piaţă. Potrivit anunţului oficial al Guvernului, pe ordinea de zi a şedinţei programată pentru joi, de la ora 11.00, este un Proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Citește și: Nicolae Ciucă a dat semnalul: Până la 31 decembrie trebuie semnate toate contractele pentru Autostrada Moldovei

Documentul urmează să stabilească unele categorii de bunuri şi produse pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat. De asemenea, documentul va preciza că, pentru aceste bunuri, se interzice limitarea producţiei sau vânzării, dar şi păstrarea sau acumularea lor nejustificată în scopul creării unui deficit pe piaţă. Produsele care urmează să fie incluse în listă sunt, potrivit Guvernului, supuse riscului de speculă şi pot afecta buna funcţionare a economiei şi a societăţii. Documentul urmează, de asemenea, s explice ce înseamnă preţ nejustificat de mare şi care sunt măsurile care se impun în cazul unei suspiciuni de speculă.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, în 8 iunie, în şedinţa de Guvern, ca săptămâna viitoare să existe pe ordinea de zi Ordonanţa privind măsurile anti-speculă. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a afirmat că există deja un text final care este pe circuitul de avizare, cu observaţiile ministerelor.

Preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu explica, în luna mai, că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative, care a fost în primă lectură, are scopul de a crea ”statului un instrument pentru a interveni în situaţii excepţionale, de criză, când sunt disfuncţionalităţi în funcţionarea pieţei”.

El a mai spus că în acest proiect de act normativ nu amenzile sunt de interes, neapărat, care sunt aplicate companiilor care fac acţiuni speculative, ceea ce este relavant sunt măsurile adiacente şi anume faptul că ANPC poate opri funcţionarea unei companii, poate dispune confiscări, iar Consiliul Concurenţei poate să oblige companiile să îşi reducă preţurile sau stocurile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.