Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazele din Azerbaidjan vor încălzi România la iarnă. România a devenit total independentă de gazele rusești

Azernews
gaze azerbaidjan TNAP SCP TAP

Războiul din Ucraina a modificat radical starea de spirit în întreaga Europă. Criza economică pare că bate la ușă din ce în ce mai apăsat. Centrul problemelor astăzi este, de departe, criza energetică provocată de șicanele dintre marele furnizor de gaze al Europei, Rusia, și întregul Occident.

Specialiștii în energie susțin totuși că România are capacitatea de a depăși cu ușurință aceste vremuri complicate datorită rezervelor de gaze naturale pe care țara le deține. Problema principală rămâne capacitatea de a exploata această resursă descoperită în Marea Neagră. Pe termen mediu și lung poate că este viabil, dar pe termen scurt statul român trebuie să găsească o alternativă de avarie.

Cea mai bună soluție, de departe, este suplimentarea cu gaze naturale lichefiate (LNG) care provin într-o cantitate suficientă pentru întreaga Europă de Sud-Est din Azerbaidjan. Ministrul Energiei ne-a dat o veste bună, susținând că la 1 octombrie România, cu ocazia finalizării conductei care leagă Grecia și Bulgaria, va putea primi prin Coridorul Vertical LNG.

„Acum doi ani, ne gândeam că nu avem nicio șansă să avem alte surse de aprovizionare cu energie în afară de Rusia și am dezvoltat Proiectul fluxului invers pe Coridorul Transbalcanic, care a fost construit pentru furnizarea de gaz din Rusia, Ucraina, România, Bulgaria și Turcia. Anul trecut am finalizat modificările de flux invers și acum avem un coridor care poate aduce și scoate din România gaz din Turcia, Bulgaria, Ucraina. Din Turcia putem aduce gaz din Azerbaidjan și din terminalele de gaz natural lichefiat (GNL). Deci, avem un coridor inter-balcanic. Coridorul Vertical, care trebuia să fie terminat în urmă cu șase ani, este de așteptat să fie finalizat în această vară. Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), care ar trebui să fie finalizat în iulie, va oferi acces României la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP), Conducta Trans Adriatică (TAP). Conducta BRUA (Bulgaria, România, Ungaria și Austria) este un alt coridor care poate aduce gaze din Coridorul sudic de gaz, Coridorul Vertical către România, Moldova și restul Europei” – Afirma ministrul Virgil Popescu într-un material oferit de publicația G4Media.

Gazele naturale lichefiate reprezintă în momentul acesta soluția cea mai viabilă pe care o are Europa pentru a se îndepărta de Rusia, stat devenit paria din cauza încălcărilor grave ale tuturor tratatelor internaționale privitoare la drepturile omului, suveranitate națională, stat de drept și alte principii care stau la baza dezvoltării lumii civilizate. Ministrul Popescu a reușit un lucru foarte important: legarea României de Azerbaidjan. Și asta nu este puțin lucru, având în vedere distanța geografică și marile diferențe culturale dintre cele două state.

Acest stat mic din Caucaz are resurse impresionante de LNG pe care abia așteaptă să le distribuie în Europa. Ce nu știu foarte mulți, de asemenea, este că această mică națiune a devenit un avanpost strategic al americanilor în regiune. Conectarea cu azerii reprezintă, pe lângă îndepărtarea strategică de Rusia, prin reducerea dependenței de gazul rusesc, și strângerea relațiilor diplomatice cu Statele Unite. Virgil Popescu, deși hulit de toată lumea, ne arată astăzi că ține cu îndârjire linia strategică pro-americană, fapt pentru care merită apreciat.

România are această șansă foarte bună de a se despărți aproape complet de Rusia, iar ministrul energiei a înțeles foarte bine acest aspect. Criticile vehemente împotriva sa vin în special tocmai din partea celor care profită de pe urma dependenței României de colosul din est. Realist vorbind, având în vedere situația geostrategică regională, statul nostru nu are o alternativă mai bună decât cea de partener strategic al Statelor Unite. Iar acest parteneriat se consolidează prin anumite acțiuni precum cea de a reduce toate dependențele față de Rusia și de apropiere față de partenerii regionali.

Schimbarea de paradigmă strategică va transforma România într-un pilon de stabilitate în Europa de sud-est. Creșterea economică accelerată din ultimii ani împreună cu reducerea dependenței energetice față de Rusia și consolidarea parteneriatului cu Statele Unite vor transforma țara noastră radical, asigurând bunăstare generală pe model Occidental. Dacă Virgil Popescu va avea capacitatea să finalizeze acest proiect pentru care și-a alocat toate resursele ministeriale, lucru pentru care a atras critici aprige din partea tuturor formațiunilor politice, România va avea una dintre cele mai line treceri prin următoarea iarnă care va îngenunchea multe state în Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.