Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gazprom se aşteaptă ca supra-oferta de gaze naturale din Europa să se prelungească

gazprom

Gazprom se aşteaptă ca livrările de pe piaţa de gaze naturale din Europa să depăşească cererea şi în anul 2021, a declarat luni directorul diviziei de export de la gigantul rus, care a dat vina pentru această situaţie pe livrările de gaze naturale lichefiate provenite din SUA, transmite Reuters.

În ultima perioadă, Gazprom a văzut cu cota sa pe piaţa europeană, unde realizează 55% din vânzările sale, a început să scadă pe fondul cererii slabe şi a competiţiei venite din partea altor furnizori, precum gazele lichefiate, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Racla cu viruși - OPINIE

"Majoritatea provocărilor şi ameninţărilor sunt în continuare acolo. Una dintre ele este supra-oferta, pe care cel mai probabil o vom vedea şi în 2021", a declarat Elena Burmistrova, în contextul în care numărul de nave încărcate cu gaze lichefiate care ajung în Europa este în creştere. "Livrările de gaze lichefiate din SUA au dezechilibrat piaţa europeană şi nu au reuşit să o stabilizeze", a adăugat Burmistrova.

Gazprom prognozează că în 2020 exporturile sale de gaze spre Europa se vor situa la cel puţin 170 miliarde metri cubi, comparativ cu 199 miliarde metri cubi în 2019.

Citește și: Codrin Ștefănescu, vești despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea: Starea lui de sănătate se deteriorează pe zi ce trece

Burmistrova a subliniat că în perioada ianuarie-iunie 2020 livrările de gaze lichefiat în Europa au crescut cu aproape 10 miliarde metri cubi, sau 17% în ritm anual, ceea ce a făcut ca preţul gazelor să coboare la minime istorice. De asemenea, Burmistrova a calificat ameninţarea unor noi sancţiuni americane împotriva proiectului conductei Nord Stream 2, susţinut de Gazprom, drept o încercarea de "a înlătura Rusia utilizând instrumente din afara pieţei".

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.