Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Geert Wilders eşuează în căutarea unui guvern de coaliţie: Omul său cheie a demisionat în urma apariţiei unor acuzaţii de fraudă

theindependent.co.uk
Geert Wilders

Negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie în Ţările de Jos, în urma victoriei în alegeri a partidului de extremă dreapta al lui Geert Wilders,au început luni cu stângul, după ce omul-cheie însărcinat cu purtarea discuţiilor a demisionat. În weekend, Gom van Strien fusese acuzat în presa olandeză de comiterea unei fraude în cadrul fostei sale companii, relatează AFP.

Aceste circumstanţe şi timpul necesar pentru a răspunde acuzaţiilor "nu sunt compatibile cu misiunea care mi-a fost încredinţată", a declarat Gom van Strien, care este senator din partea Partidului Libertăţii al lui Geert Wilders. "Prin urmare, l-am informat pe Geert Wilders şi pe preşedintele Parlamentului că demisionez din funcţia mea cu efect imediat", a anunţat el, potrivit news.ro.

Gom van Strien urma să îşi înceapă oficial misiunea de negociator în vederea formării unei coaliţii guvernamentale chiar luni printr-o întâlnire cu însuşi Geert Wilders, al cărui partid a ieşit învingător în alegerile din 22 noiembrie.

Cotidianul NRC a relatat duminică că un fost angajator al lui Gom van Strien, Utrecht Holdings, a depus o plângere la poliţie cu privire la fraude care ar fi fost comise de senator şi de alţi colegi.

Gom van Strien a denunţat acuzaţiile ca fiind "nefondate" şi a declarat că a "respectat toate legile şi reglementările". Cu toate acestea, el şi-a dat demisia.

 

Această controversă reprezintă un regres pentru Geert Wilders, care a câştigat în mod surprinzător pentru unii alegerile de săptămâna trecută, obţinând 37 din cele 150 de locuri din camera inferioară. Partidul său militează pentru interzicerea moscheilor, a Coranului şi a vălului, precum şi pentru un referendum privind ieşirea din UE.

Aşadar, chiar înainte de a începe, procesul de formare a unei coaliţii guvernamentale în Olanda s-a transformat într-un fiasco. Liderii europeni şi internaţionali urmăresc cu atenţie situaţia, pentru a vedea dacă Wilders şi Partidul Libertăţii (PVV) pot forma un guvern cu parteneri care nu împărtăşesc opiniile sale vehemente împotriva islamului, a imigraţiei şi a Uniunii Europene.

"DUHUL A IEŞIT DIN LAMPĂ"

Liderul extremei drepte s-a arătat totuşi optimist luni, subliniind că este încă în cursă pentru postul de prim-ministru şi a îndemnat celelalte partide să nu intre în jocuri politice. "Astăzi, mâine sau poimâine, PVV va contribui la guvernarea Olandei şi eu voi fi prim-ministru al acestei frumoase ţări", scrisese Wilders deja în acest weekend pe X, insistând că vrea să fie "pozitiv şi rezonabil".

Dar Geert Wilders a avertizat de asemenea că victoria sa electorală nu poate fi ignorată. "Unii politicieni încă nu o înţeleg", a menţionat el.

În timp ce a avertizat că ar putea fi posibile noi alegeri dacă partidul său nu reuşeşte să formeze o coaliţie, el a spus că PVV va fi şi mai puternic dacă "mandatul democratic a milioane de oameni" va fi ignorat.

"Duhul a ieşit din lampă şi nu poate fi băgat înapoi", a comentat el metaforic.

În urma alegerilor, Wilders a declarat că este în favoarea unei coaliţii cu Noul Contract Social (NSC, 20 de locuri) al pro-reformistului Pieter Omtzigt, cu Mişcarea Fermierilor-Cetăţeni (BBB, 7 locuri) şi cu Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD, 24 de locuri), de centru-dreapta, partidul din care provine Mark Rutte, premierul care a condus Olanda timp de mai bine de zece ani.. Şefa VVD, Dilan Yeşilgöz, a exclus însă deja posibilitatea de a face parte dintr-un guvern condus de Geert Wilders, dar a precizat că ar fi pregătită să "sprijine o coaliţie de centru-dreapta". Cu toate acestea, poziţia sa, după ce partidul a pierdut 10 locuri în alegeri, este contestată în cadrul partidului.

Wilders a estimat că discuţiile pentru formarea unei coaliţii ar putea fi încheiate în "trei săptămâni" dacă toată lumea ar fi dispusă să facă concesii, dar demisia surprinzătoare a coordonatorului negocierilor ar putea periclita acest calendar. Cei mai mulţi analişti consideră că un guvern nu poate fi format înainte de anul viitor. A fost nevoie de 271 de zile pentru a reuni guvernul demisionar al lui Mark Rutte, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.