Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Generalul retrogradat. UNPR după 2016

OpreaGabriel

În ultimii ani, scena politică românească a suferit nenumărate schimbări și transformări. Peste noapte, lideri importanți de partid au devenit nesemnificativi, au ieșit din prima linie sau pur și simplu au fost scoși de tot din jocul politic.

Cel mai bun exemplu este Crin Antonescu care la începutul anului 2014 avea prima șansă la președinție, iar acum este un simplu senator care mai apare sporadic pe la televizor. Ponta nu mai e ce a fost. Este mai mult un om politic care încurcă jocurile și nicidecum unul care să mai poată iniția jocurile politice.

Există însă și o excepție. Un politician care de 6 ani este continuu la putere. Gabriel Oprea. Cine nu ar cunoaște scena politică românească și ar citi numai CV-ul politic al Generalului ar putea spune că este cel mai puternic om din România.  6 ani vicepremier.

opreaIohannis

Oprea, cel care a înființat UNPR-ul, a reușit să se mențină la putere prin jocuri decise la „masa verde” și nu în teren. Partidul său este unul care a ajuns să aibă 42 de deputați și 14 senatori, potrivit site-ului www.cdep.ro, cu care poate decide dacă trece sau nu o moțiune, dacă susține sau nu un guvern.

Când privești un pic numele parlamentarilor din UNPR nu poți face decât două constatări:

  1. Iluștri necunoscuți
  2. Parlamentari care au probleme cu ANI sau cu DNA

Desigur, aproape toți au un numitor comun - traseismul.

Cu toate acestea, UNPR este partidul care poate să îl dea jos pe Ponta sau poate să îl țină la putere. La ultima moțiune de cenzură, UNPR a demonstrat că „își respectă cuvântul” și susține guvernul până la capăt. De altfel, nici nu putea vota împotriva guvernului. Dacă făcea asta, își tăia singur craca de sub picioare. Adio acces prea curând la funcții, adio mesajului „apărător al interesului național”, iar partidul putea să rămână, în mai puțin de 5 minute, fără 80% din parlamentari.

Se apropie 2016 și UNPR trebuie să ia o decizie vitală pentru viitorul său.

Ce face în alegerile din 2016, sub ce formulă participă în alegeri?

Lucrurile nu mai sunt așa simple pentru Oprea. După terminarea mandatului acestui  guvern, indiferent dacă se termină la termen sau mai devreme, UNPR nu mai are aceeași forță de negociere. Nu va mai conta aproape deloc, la final de mandat parlamentar, numărul deputaților și senatorilor progresiști. La anul va conta potențialul electoral pe care îl are UNPR și procentele pe care le poate obține.

Ce variante are Gabi Oprea: candidatură pe liste proprii, alianță cu PSD, fuziune prin absorbție în PSD ?

Alianța cu PSD nu se va realiza așa ușor, atâta timp cât la conducerea social democraților va rămâne Liviu Dragnea. Deja pretențiile UNPR au crescut pentru că s-a mărit și numărul parlamentarilor, iar multi dintre aceștia visează să mai prindă un mandat. PSD după 4 ani de coabitare cu UNPR nu mai e dispus să cedeze prea mult. Probabil, cea mai bună variantă pentru PSD este o fuziune prin absorbție, ca astfel să limiteze pretențiile progresiștilor dar și să aibă un control cât de cât la momentul realizării viitoarei alianței guvernamentale.

Așadar, probabil, UNPR va fi nevoit să candideze pe liste proprii la alegerile locale. Alegerile locale  sunt un moment bun pentru PSD să îi dovedească Generalului că partidul său nu va atinge un scor de 5 % la nivel național, pentru a-i mai reteza astfel din pretențiile pe care le poate avea la negocierile unei eventuale aliante electorale pentru alegerile parlamentare.

Redutele puternice ale UNPR , la nivel local, sunt puține. Sectorul 2, Sectorul 4, Călărași și Baia Mare. Chiar dacă ar putea scoate în aceste zone un procent foarte bun, nu va fi suficient la nivel național. În fond, UNPR este un partid cu puține structuri, parlamentarii săi, care ar trebui să fie principalii vectori de imagine, nu pot strânge voturi din cauza imaginii foarte proaste pe care o au.

UNPR este în percepția publică partidul traseiștilor penali și nici pe departe partidul interesului național. Președintele UNPR este moartea comunicării, iar dezvăluirile făcute de Emilia Șercan ( Hotnews) privind plagiatele, îl vor afecta fix acolo unde îl doare cel mai tare pe Oprea - în electoratul pensionarilor militari, care au fost învățați să își ia diplomele pe merit în timpul fostului regim. Probabil, odată cu instalarea lui Băsescu la PMP și cu accelerarea discursului naționalist al fostului șef al statului, spațiul electoral al UNPR se va îngusta și mai tare.

Un eșec la alegerile locale va împinge UNPR spre o fuziune prin absorbție cu PSD. O fuziune care ar putea să îl salveze pe general, dar nu și pe ceilalți progresiști care se vor dilua în marele PSD. Ar mai fi o variantă care ar putea aparea atunci, deși e greu de crezut. O alianță cu PMP.

Și într-o variantă și în alta, cariera lui Oprea se apropie de final. Joaca de-a interesul național se va sfârși. Odată ce va intra sub tutela lui Dragnea sau a lui Băsescu, Generalul  va fi retrogradat, se va transforma într-un simplu soldat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.