Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Generalul român cu cea mai înaltă funcție militară din NATO, explicații neașteptate pentru eșecul Rusiei: Putin a fost surprins

paul hurmuz general

Generalul maior (r) Paul Hurmuz este românul care a condus timp de trei ani Divizia Intelligence a Statului Major Militar Internațional de la Cartierul General al NATO din Bruxelles. Vorbind despre războiul din Ucraina, generalul a explicat faptul că rușii au fost surprinși de faptul că ucrainenii au opus rezistență și nu erau pregătiți pentru un război de lungă durată.

„Este interesant de remarcat că în primele zile după 24 februarie toţi generalii ucraineni au fost sunaţi sau au primit mesaje de la omologii lor ruşi şi încurajaţi să nu opună rezistenţă. Pe 26 februarie, ministrul ucrainean al apărării a fost sunat de către omologul din Belarus care i-a transmis cererea lui Serghei Șoigu să se predea (...) Totul s-a concentrat atât de mult pe realizarea surprinderii şi atingerea obiectivului de ocupare a Kievului, inclusiv capturarea sau lichidarea conducerii politice centrale ucrainiene, încât trupele terestre ruse dinspre Belarus au avut mai mult un rol demonstrativ, comandanţii de la nivel tactic neavând la dispoziţie timpul necesar pentru pregătirea misiunii şi transmiterea ordinelor de luptă”, a explicat generalul Hurmuz, informează Adevărul.

Rușii au vrut să facă o demonstrație de forță

Generalul a explicat că rușii nu s-au așteptat ca ucrainenii să opună rezistență și de aceea nu au avut un plan coordonat pentru a lovi în punctele cheie.

„Cauzele eşecului operaţiunii ruse de la Kiev sunt multiple şi voi menţiona doar câteva: sacrificarea unei acţiuni militare eficiente în favoarea unei operaţiuni a FSB alături de forţele speciale şi trupele de asalt aerian; lipsa unui bombardament strategic de durată care să distrugă efectiv forţele ucrainene, realizând o dominare a spaţiului aerian şi un sprijin nemijlocit al forţelor terestre ruse. Rusia nu a avut ca ţinte în primele două luni nodurile de cale ferată sau trenurile care asigurau manevra forţelor şi mijloacelor ucrainene, precum şi aprovizionarea cu muniţie şi alte materiale vitale. Aș aminti și absenţa în planul de invazie a unor variante de adaptare la evoluţia probabilă a situaţiei pe teren”, detaliază generalul.

Serviciile de informații din Rusia nu au fost capabile să ofere informații relevante, de aceea s-a ajuns la un impas major.

„În concluzie, observăm un eşec de intelligence masiv din partea Rusiei, bazat pe evaluări nerealiste, o subevaluare a capacităţii şi voinţei de rezistenţă a armatei şi populaţiei ucrainene şi o supraevaluare a propriilor capabilităţi. În plus, au fost carenţe mari pe linia securităţii propriilor operaţiuni de intelligence, ceea ce a permis identificarea de către serviciile ucrainene, cu sprijin occidental substanţial, a elementelor din administraţie, armată, servicii secrete care erau recrutate şi lucrau pentru Rusia”, punctează generalul Hurmuz.

Ucrainenii au ascultat de Occident

În timp ce rușii au acționat haotic, ucrainenii au ascultat de serviciile secrete occicentale și au acționat în consecință pe toată linia frontului.

„Este destul de clar că serviciile militare de informaţii sunt esenţiale pentru războiul din Ucraina. La nivel tactic, însă, sunt esenţiale datele şi informaţiile culese de structurile de cercetare şi supraveghere a câmpului de luptă din subordinea nemijlocită a unităţilor şi subunităţilor angajate (...) Din acest punct de vedere se poate observa cum ucrainenii reuşesc să reducă timpul necesar din momentul descoperirii obiectivelor inamicului până la lovirea acestora. La fel de importantă este evaluarea efectului la ţintă. Pentru trupele ruse nu a existat practic nicio evaluare serioasă a efectelor loviturilor lor asupra ţintelor ucrainiene în primele două luni”, mai spune generalul.

„Un rol foarte mare îl au şi structurile de contrainformaţii, necesare pentru identificarea şi neutralizarea activităţilor de spionaj, sabotaj ale adversarului.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.