Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Generalul Sorin Cîrstea, care a luptat în Afganistan, avertiza încă de acum 5 ani: 'Dacă retragerea va fi făcută în grabă...'

aeroportul din Kabul, Afganistan

„Dacă retragerea va fi făcută în grabă, fără un plan bazat pe condiții îndeplinite și nu pe un calendar de timp, vom asista la o situație similară Irakului, deoarece luptele interne vor fi reluate.”, declara generalul Sorin Cîrstea pentru Q Magazine, în urmă cu 5 ani. Cuvintele lui, privite din perspectiva evenimentelor de acum, par vizionare și profetice. Sorin Cîrstea a fost comandantul Combined Joint Psychological Operations Task Force (CJPOTF), din cadrul misiunii Resolute Support în Afganistan.

Într-un interviu realizat în urmă cu 5 ani, el a făcut un bilanț al intervenției trupelor NATO în Afganistan, în care arăta că s-au făcut progrese semntificative în această țară, dar avertiza că este nevoie de cel puțin două generații care să trăiască aici, în stabilitate și în condiții democratice pentru a trece de la o identitate tribală la una națională.

„Eu fac parte din categoria celor care cred că intervenția nu a fost un eșec și că au fost făcuți pași importanți pentru poporul afgan. Pe durata regimului taliban, Afganistanul era o țară cu un nivel foarte scăzut de alfabetizare, prin urmare, ușor de manipulat. La acea vreme exista un singur post de radio care emitea un program format din ceremonii religioase și reguli pe care populația civilă trebuia să le respecte. Practic a fost primul și probabil singurul post de radio unde nu puteai auzi muzică. După 2001 putem vorbi despre o dezvoltare fantastică a mass-media în această țară. În prezent vorbim de peste 75 de televiziuni și peste 175 radiouri comerciale.

Un milion de elevi învățau pe vremea talibanilor doar Islamul, însă în prezent vorbim de peste 10 milioane de copii care sunt în școală, în diverse trepte, vorbim de 3,3 milioane de fete care urmează o formă de învățământ. De asemenea, vorbim de tribunale, de femei în Parlament, de acces la serviciul medical și exemplele pot continua. Noțiunea de cetățean afgan este una deosebit de vagă pentru o societate în care afilierile la grupuri etnice, clanuri și triburi primează. În anii ’90, unu din șase afgani era refugiat ca urmare a războiului afgano-sovietic și, ulterior, a războiului civil dintre diferite facțiuni mujahedine. Vorbim în acest moment despre generații care s-au născut în taberele de refugiați și acum se văd pe teritoriul unei țări care le este străină. Este nevoie de cel puțin două generații care să crească pe teritoriul Afganistanului și să aibă un guvern stabil pentru a se sedimenta sentimentul de apartenență națională. De asemenea, există un nivel mare al corupției, fenomen care trebuie înțeles într-un context care diferă fundamental de ceea ce înțelegem noi. Spre exemplu: acolo un soldat primește salariu, iar un procent din el îl dă superiorului. Cum justifică soldatul că nu există corupție: „Cel care are grijă de mine pe câmpul de luptă este locotenentul, prin urmare merită banii aceștia!”. Există trafic de armament, trafic de droguri. Nu trebuie să uităm că și Pakistanul se confruntă cu fenomenul terorist în zona tribală din vestul țării. Aici, o mare parte din insurgenții talibani, dar și membrii unor grupări teroriste, și-au găsit adăpostul pentru ca apoi să lanseze atacuri pe teritoriul Afganistanului. Sunt încă foarte multe probleme care își vor găsi, poate, o rezolvare în foarte mulți ani de acum încolo. Dacă retragerea va fi făcută în grabă, fără un plan bazat pe condiții îndeplinite și nu pe un calendar de timp, vom asista la o situație similară Irakului, deoarece luptele interne vor fi reluate.”, spunea generalul Sorin Cîrstea.

În ciuda vieților omenești pierdute și a sumelor astronomice cheltuite pentru acest conflict, lumea a rămas pur și simplu șocată văzând că 300.000 de militari și polițiști afgani, pregătiți și dotați de aliați, au dispărut peste noapte. „Ofițerii de informații americani au avertizat Pentagonul că regimul taliban va cuceri puterea, însă predicțiile lor au fost ca acest fapt se va întâmpla într-un an-doi, apoi au avansat un termen de șase luni, pentru ca, iată, să vedem că a fost nevoie de o singură zi pentru căderea Kabulului, capitala afgană”, spunea fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, într-o intervenție la Antena 3, în această dimineață.

Imaginile cu cetățenii afgani care s-au agățat de fuselajele unui avion militar american ce evacua, de urgență, diplomați și personal auxiliar, și care au căzut de la distanță de mii de kilometri, au fost unele dintre cele mai cutremurătoare pe care televiziunile le-au difuzat vreodată. Disperarea și panica ce a cuprins oamenii, deși talibanii nu au tras nici măcar un foc de armă, au arătat haosul care a cuprins în primul rând personalul american. O retragere planificată, coerentă, cu extrageri strategice, nu ar fi împiedicat probabil preluarea puterii de către talibani, dar ar fi evitat imaginea umilitoare pe care Statele Unite și implicit aliații lor o vor avea de acum încolo în mentalul colectiv.

„În timp ce talibanii cucereau din ce în ce mai multe teritorii în Afganistan în iunie/iulie 2021, pe ambasada SUA din Kabul se arbora steagul LGBT pentru că era „pride month”. Asta le-a adus talibanilor recruți pe tavă și le-a justificat lupta ideologică împotriva Vestului infidel. În timp ce administrația democrată Biden era preocupată cu promovarea în Afganistan și chiar în armata americană a ideologiei de gen (adică dreptul de a te socoti femeie sau bărbat, indiferent de sexul biologic), China, Rusia și alte puteri regionale manevrau, coordonau și negociau preluarea puterii de către talibani.”, arată europarlamentarul Christian Terhes.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.