Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Geoană: Sistemul cotelor obligatorii de refugiaţi va fi greu de aplicat în contextul actual

geoana

Sistemul de securitate la nivel european este foarte poros  declară  senatorul Mircea Geoană (PSRO), fost ministru de Externe. El spune în contextul atentatelor de la Bruxelles că sistemul de cote obligatorii de refugiaţi va fi extrem de greu de aplicat în Europa.

Mircea Geoană afirmă, la RFI, în contextul atentatelor de la Bruxelles că "este un moment cumplit şi prin simbolistică, e Săptămâna Patimilor pentru catolici, este şi Capitala reală sau informală a Europei, este vorba de o ţară care era deja în alertă extrem de pronunţată, Belgia. Ceea ce se arată aici este că sistemul de securitate la nivel european este foarte poros".

Fostul ministru de Externe consideră că "ne aflăm în faţa unui moment în care decenii de politică destul de laxă cu privire la imigraţie, la multiculturalism, la iluzia că există populaţii care se pot integra în Europa, fără să avem dificultăţi de integrare, de asimilare, dacă vreţi, în cultura occidentală, par să se prăbuşească".

În opinia lui Mircea Geoană, "e vorba de o iluzie, de o utopie, crezând că modelul social, modelul cultural, modelul de civilizaţie, modelul democratic european este atât de puternic, încât el poate să atenueze sau chiar să anihileze diferenţele care vin din culturi şi religii care au un miez de confruntare, pe care cruciaţii sau cei dinaintea lor n-au putut să le uite (...). Cred că suntem într-un moment în care însăşi fundaţia multiculturală, multietnică, multireligioasă a Europei va fi pusă sub semnul întrebării, inclusiv de formule de politică radicalizată în Europa, publicul european va fi mai uşor de sedus de către extremişti şi populişti de extremă dreaptă".

Mircea Geoană crede că sistemul cotelor obligatorii de refugiaţi va fi greu de aplicat în contextul actual: "În clipa de faţă, mi se pare că ceea ce va deveni extrem de greu de făcut în Europa va fi continuarea sistemului de cote şi de alocare obligatorii de cote pentru refugiaţi. În clipa de faţă există o preocupare, pe care eu o consider legitimă din partea opiniilor publice din Europa, întreg mecanismul care a fost gândit acum câteva luni de zile cred că va fi sub o uriaşă presiune. Văd tot mai greu pentru politicieni, vorbesc de cei rezonabili, nu vorbesc de cei care sunt populişti, să poată să facă faţă unei preocupări naturale, fireşti a opiniei publice din ţara lor, gândindu-se de cinci ori înainte de a accepta pe cineva, cu riscul de a avea o celulă teroristă sau un potenţial atentat acum sau peste zece ani de zile. Lucrurile devin tot mai complicate în Europa".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.