Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Geoană îi forțează mâna lui Ponta: Dreptate până la capăt înseamnă și reducerea TVA



'Din punctul meu de vedere, vorbind de dreptate până la capăt, subiectul principal pe care îl vom avea de discutat, sper eu în următoarele luni de zile, este revenirea TVA-ului la 19%. Dintre toate măsurile de natură fiscală care pot antrena ansamblul economiei şi consumul privat şi investiţiile publice sau private şi care ar conduce la o creştere semnificativă a PIB-ului, reducerea TVA este o măsură de tip şoc pozitiv, contrară faţă de cea din 2010 când s-au redus salariile şi a crescut TVA-ul', a declarat Geoană.

El a explicat că măsura de revenire la TVA de 19% nu va implica costuri 'insurmontabile' pentru buget, iar riscurile macroeconomice vor fi 'controlabile'.

'Ca şi cost la buget şi ca gaură temporară este undeva spre un miliard de euro, deci nu este gigantică. Dacă ne uităm şi la gradul de evaziune fiscală, zona TVA-ului este absolut gigantică. Cu un TVA de 24%, unele companii nu rezistă şi sunt împinse către zona gri sau neagră. Aşadar, cred că un TVA de 19% este o injecţie de energie pentru ansamblul economiei şi populaţiei. Este o măsură mai îndrăzneaţă, care nu are de-a face nici cu stânga, nici cu dreapta, fiindcă ajută şi omul necăjit care simte la buzunar în mod direct, ajută şi companiile. Cred că aceasta ar trebui să fie principala prioritate pe zona fiscală. Dreptate până la capăt înseamnă, practic, revenirea la situaţia anterioară', a precizat social-democratul.

Geoană a adăugat că, deşi până la acest moment nu s-a purtat o discuţie aplicată pe acest subiect, după alegerile prezidenţiale măsura de reducere a TVA va putea fi analizată cu atenţie de către factorii decidenţi.

'E şi o perioadă complicată, electorală, în care toată lumea se faultează reciproc, dar dacă ar fi să ne gândim cu mintea limpede cred că undeva anul viitor o măsură de genul acesta ar fi mai mult decât benefică pentru economie şi societate. Până acum nu am discutat pentru că totul trebuie pus într-un cadru pe termen mediu, avem obligaţii şi faţă de UE, dar sunt convins că după ce ne alegem un nou preşedinte şi vom avea un nou Guvern acest subiect trebuie să vină cu cifre, cu opţiuni alternative, trebuie făcut cu metodă', a mai spus Geoană.

Referitor la solicitarea Opoziţiei de a convoca Parlamentul, pe 19 august, în sesiune extraordinară pentru reexaminarea legii privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator, Mircea Geoană a afirmat că este vorba de o încercare a partidelor din Opoziţie 'de a fura startul toamnei electorale'.

'Este o încercare a Opoziţiei de a se face că lucrează. Dincolo de faptul că subiectul CAS trebuia tranşat mult mai din timp, cred că şi intervenţia preşedintelui a fost tot de natură electorală. Sunt destul de mirat să văd gradul de inconsecvenţă pe care Opoziţia îl demonstrează: întâi votează în unanimitate pentru reducerea CAS-ului şi sunt de acord, după aceea sunt împotrivă. Un fel de încercare de a intra în jocul politic şi de a fura startul toamnei electorale. Din punctul meu de vedere, cu cât aprobăm mai repede, în Camera Deputaţilor, reducerea CAS, cu atât mai bine fiindcă este o măsură bună pentru mediul privat', a conchis Geoană.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.