Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Bush, în lacrimi lângă sicriul tatălui său - VIDEO

george bush

Timp de o zi, Statele Unite ale Americii au fost în doliu, în amintirea fostului preşedinte George Bush senior. Sute de oameni s-au adunat în Catedrala Naţională din Washington, D.C., unde au asistat la slujba religioasă. Un moment emoţionant şi istoric deopotrivă, fiindcă dincolo de zecile de oficiali prezenţi, ceremonia i-a adus laolaltă pe toţi cei cinci preşedinţi americani în viaţă. Sicriul a fost transportat apoi în Texas, unde joi, cel de-al 41-lea şef al statului va fi înmormântat alături de soţia sa, scrie digi24.ro

Purtat de soldaţi din toate ramurile armatei, sicriul cu trupul lui George Bush senior a intrat în Catredrala Naţională în acordurile fanfarei militare. Un moment solemn la care au fost prezenţi zeci de actuali şi foşti oficiali. Printre ei, foştii preşedinţi Barack Obama, Bill Clinton, Jimmy Carter şi George Walker Bush, vicepreşedinţii Mike Pence şi Joe Biden, cancelarul german Angela Merkel şi prinţul Charles.

Odată cu sosirea lui Donald Trump în catedrală, toţi cei cinci preşedinţi americani în viaţă au stat unul lângă altul. Un moment cu adevărat istoric, dar jurnaliştii nu au putut să nu remarce salutul protocolar cu care familia Obama l-a întâmpinat pe Trump. Asta, în timp ce soţii Clinton l-au ignorat aproape complet pe liderul de la Casa Albă.

Kelemen Hunor, mesaj pentru români, după ce UDMR a depus un nou proiect pentru autonomie

Dincolo de animozităţi, ceremonia a fost una emoţionantă, în special pentru George W. Bush. Şi-a stăpânit cu greu lacrimile în faţa sicriului tatălui său, atunci când a povestit ultima conversaţie avută cu acesta.

„I-am spus că îl iubesc şi că a fost un tată extraordinar, iar ultimele cuvinte pe care le-a rostit pe acest pământ au fost: Şi eu te iubesc! Un om remarcabil, un om nobil, cel mai bun tată pe care-l poate avea cineva... Iar în durerea noastră să zâmbim cu gândul că tata o îmbrăţişează pe Robin (n.r. - fiica moartă a lui George Bush sr.) şi îi ţine din nou mâna mamei”, a spus cel de-al 43-lea președinte al SUA.

După slujba de la catedrala din Washington, sicriul cu trupul lui George Bush senior a fost transportat cu aeronava Air Force One în Texas. Acolo urma o slujbă privată, după care cel de-al 41-lea preşedinte american va fi înmormântat alături de soţia sa. În amintirea lui, drapelele americane de la Casa Albă, clădirile administrative şi ambasadele din toată lumea vor rămâne în bernă timp de 30 de zile.

George Bush senior a murit vineri, la vârstă de 94 de ani. Veteran de război şi director al CIA, el va rămâne în istorie ca preşedintele care a pus capăt, în mod simbolic, Războiului Rece. În primul lui an la Casa Albă a căzut Zidul Berlinului, iar multe ţări din Europa de Est, inclusiv România, au răsturnat regimul comunist prin revoluţii. Tot cu George Bush senior la Casa Albă s-a destrămat Uniunea Sovietică şi a izbucnit primul război din Golful Persic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.