Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Ciamba a vorbit despre importanţa strategică a României la Summit-ul Atlantic Council of US

george ciamba

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a participat, în calitate de vorbitor principal, joi şi vineri, la Istanbul, la Summit-ul Atlantic Council of US 2017, unde a vorbit despre importanţa strategică a României în noul context geopolitic.

Demnitarul român a fost invitat pentru a susţine o intervenţie în cadrul unei sesiuni dedicate aspectelor de cooperare regională, referitoare la evoluţiile din regiunea Mării Negre şi Vecinătăţii Estice, precum şi interacţiunile cu regiunea mediteraneană şi cu cea baltică, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Intervenţia demnitarului român în cadrul evenimentului a evidenţiat importanţa strategică a României în noul context geopolitic, prin sublinierea implicării active în plan regional, eforturile susţinute depuse pe linia asigurării securităţii, dar şi pe dimensiunile economică şi energetică, prin mecanisme multiple (bilaterale, instrumentarul UE şi al NATO), precizează sursa citată.

În condiţiile multiplicării ameninţărilor, convenţionale şi non-convenţionale, cu consecinţe asupra securităţii europene şi euro-atlantice în ansamblul său, Ciamba a reiterat importanţa strategică şi geopolitică specială a regiunii Mării Negre în ecuaţia asigurării securităţii europene şi euroatlantice. Dezvoltările de securitate din ultima perioadă au reconfirmat rolul esenţial al NATO şi, în acelaşi timp, au adus în atenţie importanţa consolidării relaţiei transatlantice ca una între parteneri, care împărtăşesc valori şi interese comune, arată MAE.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat faptul că în prezent "este dificil să discutăm cum să întregim Europa, fără să abordăm problemele existente în zona Mării Negre şi să identificăm soluţiile adecvate pentru acestea". În acest context, a fost evidenţiată necesitatea continuării eforturilor de implementare deplină a măsurilor decise la Varşovia, în vederea consolidării capacităţii NATO de a răspunde eficient tuturor provocărilor de securitate cu care se confruntă şi a unei abordări coerente şi unitare a Alianţei cu privire la întregul flanc estic, inclusiv în zona sud a acestuia.

Cu acest prilej a fost reiterată importanţa deosebită pe care România o acordă consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA, reflectată în susţinerea fermă pentru menţinerea unei relaţii transatlantice solide şi a relevanţei NATO, ca pilon fundamental al securităţii euro-atlantice. În acelaşi timp, secretarul de stat George Ciamba a reafirmat interesul României de a urmări cu perseverenţă procesul de consolidare a democraţiilor în regiune, precum şi respectarea drepturilor omului şi guvernarea responsabilă.

El a subliniat importanţa specială pe care România o acordă Republicii Moldova şi, în general, succesului Parteneriatului Estic, inclusiv în perspectiva Summit-ului din 2017. Reliefând legătura directă dintre securitate, stabilitate şi dezvoltare economică, secretarul de stat George Ciamba a subliniat faptul că intensificarea interacţiunii cu Uniunea Europeană este în măsură să contribuie la impulsionarea consolidării cooperării economice şi la creşterea posibilităţilor de valorificare a potenţialului regiunii.

În cadrul discuţiilor din cadrul panelului, moderatorul acestuia a evidenţiat importanţa României din punct de vedere al asigurării diversificării rutelor energetice, ca factor de influenţă în domeniul coridoarelor energetice, în special în contextul exploatărilor de gaz din Marea Neagră. Totodată, în marja evenimentului, secretarul de stat George Ciamba a avut întrevederi cu Frederick Kempe, Preşedintele Atlantic Council, cu James Jones, fost consilier al preşedintelui Obama pe probleme de securitate, şi cu Natalia Gherman, fost ministru al afacerilor externe din Republica Moldova.

În cadrul discuţiilor cu Frederick Kempe au fost abordate modalităţile de aprofundare, în continuare, a cooperării cu Atlantic Council, având în vedere opiniile convergente privind promovarea rolului comunităţii transatlantice în gestionarea ameninţărilor la nivel global. Întrevederea cu James Jones, fost consilier al preşedintelui Obama, a oferit prilejul pentru abordarea temelor de interes aflate în prezent pe agenda internaţională şi reafirmarea importanţei deosebite pe care România o acordă consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA.

În cadrul întâlnirii cu Natalia Gherman, oficialul român a subliniat importanţa Republicii Moldova, ca o prioritate constantă a politicii externe a României şi a evocat importanţa continuării procesului de reforme şi a parcursului său european, arătând că sprijinul UE este esenţial, mai ales în actualul context geostrategic. George Ciamba participat şi la masa rotundă pe tema relaţiilor dintre Turcia şi Vest (Turkey and the West), privind stadiul şi perspectivele cooperării cu SUA şi UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.