Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Ciamba, discuţii importante în Cehia pentru cooperarea bilaterală şi europeană

agerpres
George Ciamba

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, aflat într-o vizită în Republica Cehă, a discutat cu oficialii de la Praga despre temele de interes pentru relaţia bilaterală aflate pe agenda europeană, precum şi despre buna cooperare a României şi Cehiei în Uniunea Europeană, informează MAE. Secretarul de stat Ciamba a avut consultări cu secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul Oficiului Guvernului ceh, Ales Chmelar şi cu adjunctul ministrului ceh al apărării, Jakub Landovsky, iar în cadrul convorbirilor interlocutorii cehi au confirmat caracterul special al cooperării cu România la nivel regional, european şi internaţional, fiind evidenţiate relaţiile tradiţionale dintre cele două state, se arată într-un comunicat transmis vineri de MAE, conform Agerpres.

Dialogul cu Ales Chmelar, secretar de stat pentru afaceri europene din cadrul Oficiului Guvernului ceh, a vizat teme de interes pentru relaţia bilaterală aflate pe agenda europeană şi, de asemenea, ambele părţi au evidenţiat importanţa continuării procesului de extindere şi a consolidării relaţiilor cu statele din vecinătate estică a UE.

Cu acest prilej, secretarul de stat român a remarcat buna cooperare a României şi Cehiei în plan european, unde cele două state se situează pe poziţii apropiate - o Europă competitivă şi puternică din punct de vedere economic. Cei doi oficiali au reiterat susţinerea pentru politicile Uniunii Europene care sprijină convergenţa: politica de coeziune şi politica agricolă comună.

Potrivit sursei citate, demnitarul român a subliniat, în context, interesul României pentru eforturile de consolidare a proiectului european, inclusiv din perspectiva exercitării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi a reiterat obiectivul prioritar al României de a adera cât mai rapid la spaţiul Schengen având în vedere că îndeplineşte toate condiţiile.

În cadrul întrevederii cu adjunctul ministrului ceh al apărării, Jakub Landovsky, au fost abordate subiecte legate de cooperarea bilaterală în plan militar în cadrul Alianţei, relaţia transatlantică, cooperarea la nivel UE şi relaţia NATO-UE.

George Ciamba a reiterat importanţa implementării concluziilor Summit-ului NATO de la Varşovia şi a consolidării unităţii, coerenţei şi solidarităţii aliate în contextul de securitate actual.

Oficialul român a exprimat sprijinul pentru o relaţie transatlantică solidă, bazată pe unitatea şi solidaritatea aliată, cu evidenţierea rolului României de contribuitor la promovarea securităţii şi stabilităţii. Totodată, el a reafirmat necesitatea continuării măsurilor privind întărirea posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic, inclusiv în zona Mării Negre.

Conform MAE, în cadrul discuţiilor, a fost exprimată solidaritate cu Marea Britanie, fiind condamnată cu fermitate utilizarea unui agent neurotoxic în Salisbury, pe teritoriul unui stat aliat.

Totodată, au fost salutate rezultatele recentei reuniuni de la Bucureşti a miniştrilor apărării în format B9.

În cadrul vizitei în Cehia, demnitarul român a avut o întâlnire informală cu o serie de şefi de misiune ai unor state membre UE - Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Spania - şi din vecinătate, cât şi cu Jan Kral, sub-secretar de stat în cadrul Oficiului Guvernului ceh, ocazie cu care au fost trecute în revistă teme de interes de pe agenda internaţională şi europeană.

Programul vizitei secretarului de stat George Ciamba mai prevede o întâlnire cu reprezentanţi ai Asociaţiei Românilor din Republica Cehă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.