DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

George Ciamba: Este necesară 'o revigorare a proiectului integrării europene', într-un moment în care UE se confruntă cu 'o serie de dificultăţi'

Inquam Photos / Octav Ganea
george ciamba

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a declarat, marţi, că este necesară "o revigorare a proiectului integrării europene", într-un moment în care UE se confruntă cu "o serie de dificultăţi", scrie Agerpres.

El a vorbit în încheierea Conferinţei interparlamentare privind viitorul Uniunii Europene, care a fost organizată, luni şi marţi, la Palatul Parlamentului, în cadrul Preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. 

"Ceea ce ne dorim noi este o revigorare a proiectului integrării europene, într-un moment în care Uniunea se confruntă cu o serie de dificultăţi, printre care şi perspectiva Brexitului, experienţă traumatică pentru ansamblul Uniunii Europene", a spus Ciamba. El a adăugat că, în faţa unor asemenea provocări, "singurul răspuns viabil rămâne unitatea şi coeziunea". 

Ministrul delegat a vorbit şi despre declaraţia comună adoptată la finalul acestei conferinţe. 

"Contribuţia dumneavoastră, reflectată în declaraţia pe care aţi adoptat-o cu această ocazie, către o Uniune Europeană mai puternică, mai coezivă, mai cuprinzătoare şi mai relevantă pe scena globală atinge aspecte-cheie ale funcţionării proiectului european", a punctat el. Totodată, ministrul a subliniat că în declaraţie cuvintele-cheie sunt "coeziune, incluzivitate, soliditate internă şi credibilitate externă".

Citește și: Gabriela Zoană: România și-a impus punctul de vedere la Bruxelles

Potrivit lui Ciamba, "rolul global al UE trebuie să înceapă în vecinătate". "Politica de extindere, politica europeană de vecinătate sunt instrumente-cheie ale acţiunii Uniunii Europene şi trebuie să se reflecte în configurarea perioadei strategice următoare. (...) Politica de extindere - şi vorbesc aici de Balcanii de vest, vorbesc de Turcia, vorbesc şi de Vecinătatea estică - rămâne de o importanţă strategică deopotrivă pentru Uniune şi pentru statele aspirante", a spus el. 

Ministrul delegat a vorbit şi despre relaţia transatlantică: "Relaţia transatlantică este o temă prioritară în discuţiile legate de viitorul Uniunii, iar România, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, urmăreşte şi va continua să urmărească consolidarea acestui parteneriat". 

"Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene şi-a gândit programul de lucru în jurul reafirmării valorii coeziunii, văzută ca un principiu care să ne ghideze paşii în domeniul politic, dar şi în domeniul economic, cât şi în cel social. (...) Proiectarea viitorului cadru financiar multianual post 2020 este o prioritate majoră a Preşedinţiei României. Este esenţial să putem asigura un echilibru între politicile generatoare de creştere şi convergenţă şi politicile care pot oferi răspunsuri şi soluţii adecvate la provocările viitoare", a explicat el. 

Potrivit lui Ciamba, "având în vedere obiectivul României de aderare la zona euro, este important să susţinem eforturile direcţionate către o uniune economică şi monetară solidă şi eficientă, facilitând astfel procesul de integrare". 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a amintit totodată că Preşedinţia română a reuşit să închidă "un număr impresionant de dosare". "Credem că, într-un anumit fel, ne-am pus amprenta peste cum va arăta economia în următorii ani, peste modul cum cetăţenii europeni vor percepe sprijinul pe care trebuie să îl acorde prin reglementare Uniunea Europeană în ceea ce priveşte condiţiile de muncă, în ceea ce priveşte decizii strategice şi mă refer aici la Directiva gaz, în ceea ce priveşte politicile de taxare - Directiva care vizează drepturile de autor în spaţiul digital", a susţinut George Ciamba.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.