Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

George Soros rupe tăcerea: Declarații despre cel mai CONTROVERSAT adversar al său

wsj.com
george soros

Miliardarul american George Soros declară pe un ton ironic că actualul prim-ministru ungar suveranist Viktor Orban "s-a schimbat mult" din momentul în care era una din figurile importante ale opoziţiei anticomuniste, o afirmaţie făcută într-o serie de înregistrări video difuzate în limba ungară, relatează AFP.

"Pe vremuri, el era unul dintre liderii care au ajutat la instalarea democraţiei" în ţară, evocă finanţistul de origine ungară, devenit de un an ţinta atacurilor puterii de la Budapesta din cauza sprijinului acordat organizaţiilor neguvernamentale din domeniul drepturilor omului, scrie agerpres.ro.

Citește și: S-a aflat! Cât de bogat este secretarul de stat Raed Arafat și ce venituri are acesta

Dar "el a transformat democraţia într-un regim antidemocratic. El a creat o ţară mafiotă", acuză Soros, potrivit căruia " "sistemul actual al Ungariei este opusul perfect a ceea ce vrem să promovăm".

Aceste videoclipuri fac parte dintr-o contraofensivă lansată la sfârşitul lunii noiembrie de Soros ca răspuns la o consultare naţională lansată de Orban, care îl acuză că ar dori să favorizeze imigraţia în masă spre UE, afirmaţii "false şi mincinoase", potrivit miliardarului.

Citește și: Lovitură pentru Gabriela Firea! Refuzul care îi dă peste cap planurile

Relaţiile între ce doi au fost cu toate acestea bune în perioada în care Viktor Orban era una din principalele personalităţi ale opoziţiei liberale faţă de regimul comunist, a amintit Soros, care a creat o fundaţie în Ungaria încă în 1984.

"L-am cunoscut pe Orban când am creat această fundaţie, căci ea a sprijinit formarea Fidesz (în 1988)", îşi aminteşte miliardarul. "Am fost în contact în cursul unei foarte lungi perioade" şi "toată lumea ştie că noi i-am oferit lui Orban o bursă de studiu la Oxford", spune Soros.

Citește și: Declaraţii incendiare făcute de omul săptămânii în Parlamentul European! Reacţii pe subiectele momentului

Devenit în ultimii ani un admirator al preşedintelui rus Vladimir Putin, Viktor Orban promovează un stat "neliberal" şi o linie dură împotriva migranţilor, notează AFP.

Acuzat în mod regulat de derive autoritariste, premierul ungar, care va candida pentru un al treilea mandat consecutiv în aprilie, şi-a intensificat de la revenirea sa la putere în 2010 provocările în raport cu UE, a cărui ţară este unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor structurale.

Citește și: Bugetarii nu se așteptau la asta! Cu câte la va scădea salariul de la 1 ianuarie – procent semnificativ

În cadrul unei măsuri avându-l ca ţintă pe Soros în special, el a făcut să fie adoptată în luna iunie o lege ce obligă organizaţiile neguvernamentale care primesc peste 24.000 de euro finanţare din străinătate pe an să se supună unei înregistrări specifice, fapt ce a provocat deschiderea unei proceduri de 'infringement' de către Bruxelles.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.