Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Georgia acuză Rusia că doreşte să creeze un oraş militar în Abhazia

georgia osethia

Rusia intenţionează să construiască un oraş militar în Georgia, pe teritoriul republicii separatiste proruse Abhazia, a declarat joi o reprezentantă a guvernului de la Tbilisi, citată de agenţia EFE. 'Observăm mobilizarea militară a Rusiei în districtul Gali din Abhazia, în apropierea liniei de ocupaţie. Avem informaţii despre intenţiile Rusiei de a crea în Gali un oraş militar. Acest lucru ne preocupă, pentru că în acea zonă din Abhazia trăiesc circa 40.000 de georgieni', a susţinut Ketevan Ţihelaşvili, ministru al pacificării în guvernul georgian. Ea a mai menţionat că un asemenea proiect al Moscovei sporeşte riscul unor confruntări armate în zonă.

La rândul său, ministrul georgian al apărării, Levan Isoria, a avertizat că Georgia va răspunde 'oricărei ameninţări cu creşterea capacităţii de luptă a armatei'. Conform oficialilor de la Tbilisi, Rusia intenţionează să desfăşoare încă 3.000 de soldaţi la aşa-numita graniţă dintre Abhazia şi Georgia, astfel că Rusia ar urma să aibă în această republică separatistă un contingent de circa 15.000 de soldaţi. De asemenea, Ministerul de Externe georgian a calificat drept 'un pas către anexarea totală' ratificarea de către preşedintele rus, Vladimir Putin, a acordului dintre Rusia şi Abhazia pentru crearea unui grup militar unificat alcătuit din trupe ruse şi ale acestei provincii secesioniste. În urma războiului din anul 2008, încheiat cu înfrângerea armatei georgiene, Rusia a ocupat Abhazia şi Osetia de Sud şi a recunoscut independenţa acestor teritorii, unde a instalat baze militare permanente.

Georgia a rupt atunci relaţiile diplomatice cu Rusia, dar după plecarea de la putere a preşedintelui Mihail Saakaşvili, la sfârşitul anului 2013, noile autorităţi de la Tbilisi au iniţiat un proces de reconciliere cu Moscova, care însă se află în impas, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.