Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Georgia: Pedepse cu închisoarea pentru manifestanţi

Facebook
georgia

Un tribunal din Georgia a condamnat joi la pedepse scurte cu închisoare zece persoane care au luat parte la manifestaţiile recente ale opoziţiei în această ţară din Caucaz, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Arestaţi luni în timpul unei adunări dispersate de poliţie în faţa parlamentului de la Tbilisi, capitala Georgiei, cei zece manifestanţi au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între patru şi 13 zile de închisoare pentru 'nesupunere' în faţa forţelor de ordine.

Această mişcare de protest a început săptămâna trecută după respingerea de către parlamentari a unui proiect de lege care prevedea eliminarea sistemului bazat pe scrutin mixt şi introducerea sistemului proporţional pentru viitoarele alegeri legislative din octombrie 2020.

Duminică, peste 20.000 de manifestanţi s-au adunat la Tbilisi, cu ocazia celui mai mare protest al opoziţiei din ultimii ani.

Joi, alţi 25 de manifestanţi urmează a fi judecaţi. Justiţia georgiană a trimis de asemenea în detenţie preventivă un opozant de prim-plan, Giorgi Rurua, acuzat de "posesie ilegală de arme", o faptă pasibilă de o pedeapsă de până la şapte ani de închisoare.

Introducerea sistemului proporţional a fost o promisiune a partidului puternicului oligarh Bidzina Ivanishvili, 'Visul Georgian', care este la putere şi care dispune de o majoritate zdrobitoare în parlament.

Promisiunea a fost făcută în iunie, pentru a pune capăt unui val de proteste declanşat de participarea unor parlamentari ruşi la un forum al parlamentului georgian, în contextul în care cele două ţări s-au confruntat într-un război scurt în 2018.

"Odată cu aceste arestări, Ivanishvili încearcă să stârnească teama pentru a opri mişcarea de contestare, însă el obţine contrariul, deoarece furia populară creşte", a declarat pentru AFP Nika Melia, parlamentar al principalului partid de opoziţie, Mişcarea Naţională Unită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.