Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Georgia respinge referendumul de alipire a regiunii separatiste Osetia de Sud la Rusia

osetia

Georgia a calificat joi drept "inacceptabil" planul de referendum pentru alipirea la Rusia a regiunii separatiste Osetia de Sud, care a fost în centrul războiului ruso-georgian din 2008, relatează AFP şi Reuters.

"Este inacceptabil să se vorbească despre referendum atât timp cât acest teritoriu este ocupat de Rusia", a spus şeful diplomaţiei georgiene, David Zalkaliani. Cu o zi în urmă, liderul din Osetia de Sud, Anatoli Bibilov, a spus că vrea să organizeze o astfel de consultare populară după 10 aprilie, data viitoarelor alegeri prezidenţiale din acest teritoriu a cărui independenţă a fost recunoscută de Rusia în 2008 imediat după război.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că nu a fost luată nicio "măsură juridică" în acest sens de partea rusă. "Dar, în acelaşi timp, tratăm cu respect exprimarea opiniei de către populaţia din Osetia de Sud", a spus el.

Planul de referendum a fost anunţat la o lună de la începutul ofensivei ruse din Ucraina. În Ucraina, de asemenea, Moscova a recunoscut independenţa unor teritorii separatiste pro-ruse, ai căror lideri aspiră la o alipire la Rusia.

Autorităţile din Osetia de Sud au precizat că au trimis militari să lupte alături de ruşi în Ucraina.

Cealaltă regiune separatistă din Georgia, Abhazia, situată pe coasta Mării Negre, a spus că sprijină aspiraţiile Osetiei de Sud, dar nu îi împărtăşeşte obiectivul de a se alipi la Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.