Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Georgian Pop, șeful Comisiei de control a SRI: Serviciul nu e afectat de decizia CCR

sri

Georgian Pop, preşedintele Comisiei parlamentare de exercitare a controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, a declarat în exclusivitate, la Realitatea Tv, că SRI nu este afectat de decizia CCR privind interzicerea efectuării interceptărilor, după ce judecătorii au decis că sintagma "autorităţi ale statului" dintr-un articol din Codul de Procedură Penală este neconstituţional.

Pop a explicat că SRI efectuează interceptări după ce un procuror cere autorizaţie de la un judecător pentru supraveghere, SRI asigurând sprijinul tehnic. Acesta a spus că Serviciul "execută ceea ce un procuror DNA îi cere, practic SRI fiind un prestator de servicii":

Citește și: BOMBĂ de la DNA: Procurorii cer REȚINEREA și ARESTAREA unei senatoare PNL

"Aici discutăm de autorizaţii pe care un procuror le cere unui judecător. Procurorii solicită sprijinul strict tehnic de la SRI pentru a pune autorizaţiile în aplicare(...) O interceprare, un filaj nu poate fi realizat de un procuror. SRI-ul execută ceea ce un procuror DNA îi cere(...) Practic SRI este un prestator de servicii", a explicat Pop.

Georgian Pop a mai declarat că SRI este autoritate naţională de interceptari în Romania, iar dacă SRI s-ar retrage, o altă instituţie ar avea nevoie de ani pentru a ajunge la performanţele sale. Acesta a mai afirmat că Serviciul dispune de un echipament integrat de interceptare care înseamnă fizic 19-20 de tiruri:

Citește și: Crin Antonescu, prins în stenogramele discuțiilor dintre o senatoare PNL și șeful reținut de la ASF

"Dacă SRI-ul se retrage, o altă instituţie va avea nevoie de ani ca să ajungă la această performanţă. Este nevoie de profesionişti. SRI a ajuns la această performanta. SRI este autoritate nationala de interceptari în Romania. Acea aparatură de interceptat nu se poate găsi la colt de stradă. Este vorba de 19-20 de tiruri de echipamente integrate. Este singura instituţie cu astfel de aparatură", a spus Georgian Pop la Realitatea Tv.

Reamintim că CCR a emis săptămâna trecută un comunicat de presă din care reiese că SRI nu va mai putea face interceptări.

Citește și: Fostul vicepreşedinte ASF, REŢINUT de DNA. Senatoare PNL, suspectă în dosar

Decizia vine ca urmare a excepţiei de neconstituţionalitate a unui alineat dintr-un articol al Codului de Procedură Penală. Plenul Curții Constituționale a admis marți, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de "organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției", ci și de "alte organe specializate ale statului". Reprezentanţii SRI au declarat în exclusivitate pentru realitatea.net că nu se vor pronunţa pe acest subiect până când Curtea Constituţională nu va publica motivarea pentru decizia luată.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sintagma 'ori de alte organe specializate ale statului' din cuprinsul dispozițiilor art.142 alin. (1) din Codul de procedură penală este neconstituțională. Curtea a constatat că textul criticat contravine prevederilor constituționale cuprinse în art.1 alin. (3), conform cărora România este stat de drept, în care drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor sunt garantate", se precizează într-un comunicat al CCR.

Citește și: Klaus Iohannis începe să piardă lupta pe Facebook: Potop de jigniri și retrageri de like-uri

Redăm, în continuare, fragmentul din comunicat:

"În aceeași zi, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi a art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală – Punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică, dispoziţii care au următorul conținut:

„(1) Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului", se arată în comunicat.

Citește și: Băsescu, lovitură finală pentru Iohannis: ”Ați înțeles? E sluga zăpăciților, a sabotat statul”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.