Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania a lansat licitaţia pentru frecvenţele destinate tehnologiei 5G

lemondeinformatique.fr
5g

Germania a lansat licitaţia pentru frecvenţele destinate tehnologiei 5G, obţinând 332,5 milioane de euro în prima zi de vânzări, a anunţat Jochen Homan, şeful Autorităţii Federale de Reglementare a Reţelelor (BNetzA), transmit DPA şi Reuters preluate de Agerpres.

Analiştii consideră că de rezultatul acestei licitaţii depinde ca Germania să rămână competitivă în era digitală.

BNetzA a scos la licitaţie 41 de blocuri de frecvenţe în benzile 2 GHz şi 3,6 GHz, iar estimările cu privire la sumele ce vor fi strânse la finalul licitaţiei se ridică la 3-5 miliarde euro, bani care vor fi reinvestiţi pentru modernizarea reţelelor broadband din Germania.

Cei trei operatori principali de telefonie din Germania (Deutsche Telekom, Vodafone şi Telefonica Deutschland) precum şi 1&1 Drillisch, un operator virtual de telefonie mobilă deţinut de United Internet, şi-au exprimat interesul de a participa la această licitaţie.

Ultima licitaţie de licenţe organizată în Germania, în anul 2015, pentru frecvenţe 4G, a strâns suma de 5,1 miliarde euro. Comparativ, în anul 2000, o licitaţie pentru frecvenţe 3G a generat o sumă de peste 30 de miliarde euro, care i-a forţat pe unii jucători să iasă de pe piaţă, iar pe alţii să fuzioneze.

Licitaţia se desfăşoară într-o fostă cazarmă a armatei din oraşul Mainz. Echipele de licitaţie trebuie să predea telefoanele mobile la intrare. Ele trebuie să depună oferte din camere separate via o reţea securizată şi pot primi indicii de la sediile centrale doar prin intermediul faxului.

Toate cele 41 de blocuri vor fi scoase simultan la licitaţie, iar rezultatele vor fi publicate online la finalul fiecărei runde. Ofertele minime variază între 1,7 şi 5 milioane de euro sau o sumă totală de 104,6 milioane euro. Procedura se încheie când nu mai sunt făcute noi oferte.

Având în vedere ce s-a întâmplat la precedentele licitaţii, procedura ar putea dura mai multe săptămâni. De exemplu, în anul 2010 licitaţia a durat şase săptămâni.

Mai multe state din Europa, precum Irlanda, Finlanda, Italia, Elveţia şi Austria, au organizat deja licitaţii pentru atribuirea de licenţe 5G. Majoritatea acestor proceduri a generat sume modeste, pentru că vânzările au fost concepute astfel încât să lase operatorilor bani pentru a investi în modernizarea reţelelor. Excepţia o constituie Italia, care anul trecut a strâns 6,5 milioane euro din atribuirea de licenţe 5G.

Alte state din Europa, cum ar fi Franţa, nu au organizat astfel de licitaţii, ceea ce înseamnă că, pe ansamblu, Europa este în urma altor ţări care au adoptat deja telefonia 5G, precum SUA, Japonia şi Coreea.

În România, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, declara în luna februarie că premisele şi condiţiile pentru adoptarea tehnologiilor 5G sunt pozitive, adăugând că lansarea licitaţiei în România pentru introducerea 5G va avea loc la sfârşitul anului 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.