Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania a restituit tabloul "Portrait de jeune femme assise", furat de nazişti de la familia fostului ministru francez Georges Mandel (Louis Rothschild)

Germania a restituit, marţi, tabloul "Portrait de jeune femme assise", de Thomas Couture, care a fost furat de nazişti de la familia fostului ministru francez de origine evreiască Georges Mandel, a anunţat Guvernul, citat de AFP, potrivit news.ro.

Citește și: Locuri de care trebuie să te fereşti: De unde iei cel mai uşor virusuri şi bacterii

Tabloul pictorului francez a fost restituit, marţi, de către secretarul de Stat al Culturii Monika Grütters. El a fost expus până luni la Berlin, în cadrul unei mari expoziţii de opere confiscate de regimul nazist.

Pe numele său adevărat, Louis Rothschild, Georges Mandel, fost ministru al Republicii a III-a, a fost asasinat în iulie 1944 de militari francezi care colaborau cu regimul nazist. El a fost primul proprietar al acestui tablou de Couture, un pictor din secolul al XIX-lea.

Pânza face parte din sute de opere moştenite de colecţionarul germano-austriac Cornelius Gurlitt, decedat în 2014.

Germania şi Kunstmuseum din Berna au convenit în 2014 să examineze provenienţa a peste 1.500 de opere înainte de a le înapoia moştenitorilor victimelor nazismului.

În decembrie 1998, după decenii de inerţie, 44 de state s-au angajat să găsească şi, dacă este posibil, să restituie operele furate de nazişti.

Declasificarea a numeroase documente, apariţia internetului şi digitalizarea au oferit acces la toate muzeele, negustori de artă şi case de licitaţie. Zeci de baze de date, uneori constituite de la arhive naziste, sunt disponibile.

Marile case de licitaţie, Christie's şi Sotheby's, s-au pus de acord şi au alcătuit de la sfârşitul anilor 1990 echipe dedicate pentru aceste probleme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.