Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania autorizează extrădarea spre Belgia a unui diplomat iranian

steag germania

Un tribunal german a autorizat luni extrădarea spre Belgia a unui diplomat iranian suspectat de implicare într-un proiect de atentat împotriva unei reuniuni în Franţa a unui grup de opoziţie iranian, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Persoana urmărită nu se poate prevala de imunitatea sa diplomatică, pentru că ea se afla în concediu de mai multe zile în afara Austriei şi nu se afla în deplasare între ţara sa de primire şi ţara sa de origine (sau invers)", explică tribunalul într-un comunicat, precizând că decizia datează din 27 septembrie. 

În 2 iulie, Parchetul federal belgian, competent în materie de terorism, a anunţat că a dejucat un proiect de atentat cu bombă ce ar fi trebuit să aibă loc înainte cu o zi în Villepinte, regiunea pariziană, în timpul reuniunii anuale a unui grup de opozanţi ai regimului iranian, Mujahedinii Poporului Iranian (MEK). 

Bărbatul, aflat la post în Germania şi prezentat de opozanţi iranieni sub numele de Assadollah Assadi, 46 de ani, face parte dintre suspecţii arestaţi în Germania, Belgia şi Franţa la sfârşitul lui iunie, începutul lui iulie şi suspectaţi că au pregătit acest atac.

Citește și: Ministerul american al Justiţiei a dat în judecată statul California în legătură cu neutralitatea internetului

Un cuplu de belgieni de origine iraniană a fost arestat chiar în acea zi, în 30 iunie, în regiunea bruxelleză, având asupra sa, în maşină, în jur de 500 de grame de TATP, un exploziv extrem de instabil. 

Diplomatul iranian prezentat drept Assadollah Assadi a fost arestat în Germania, iar justiţia belgiană cerea extrădarea lui şi a emis în mandat de arestare european. 

Un al patrulea suspect, arestat în Franţa, a fost extrădat către justiţia belgiană în timpul verii. 

Acest caz a generat tensiuni diplomatice franco-iraniene, într-un moment în care puterile europene, printre care Franţa şi Germania, încearcă să salveze acordul asupra programului nuclear iranian, din care Donald Trump a retras SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.