Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania: Creşterea salariilor a depăşit inflaţia

germania

Salariile reale în Germania au crescut în trimestrul doi din 2018 în pofida celei mai ridicate rate a inflaţiei din ultimii cinci ani, arată datele publicate joi de Oficiul federal de Statistică (Destatis), care sugerează că în continuare cheltuielile gospodăriilor vor reprezenta motorul de creştere al celei mai mari economii europene, transmite Reuters.

Salariile nominale au crescut cu 2,5% în perioada aprilie-iunie 2018, în timp ce rata anuală a inflaţiei a urcat la 2%, astfel încât salariile reale au crescut cu 0,5%.

Cele mai mari creşteri nominale ale salariilor s-au înregistrat în furnizarea energiei (4,5%), industria prelucrătoare (4,1%) şi sectorul imobiliar (3,7%).

"Inflaţia ar urma să scadă sub 2% în următoarele luni în timp ce salariile vor continua să crească semnificativ, pe fondul cererii solide de angajaţi. Prin urmare, salariile reale ar trebui să înregistreze creşteri în următoare trimestre astfel încât consumul va alimenta în continuare avansul economiei", a apreciat analistul Stefan Kipar de la BayernLB.

Un studiu publicat luna aceasta de Institutul german de Studii Economice şi Sociale (WSI), care face parte din Fundaţia Hans-Bockler, arată că salariile corelate în funcţie de evoluţia inflaţiei vor creşte cu 1,5% în acest an în Germania, adică mult mai repede decât în Franţa şi decât media europeană.

Potrivit acestui studiu, creşterea salariilor reale din Germania ar urma să se accelereze în acest an, după un avans de 0,9% în 2017, şi va depăşi cu aproape un punct procentual creşterea de doar 0,6% aşteptată în Franţa şi avansul de 1% pentru ansamblul Uniunii Europene.

"Ţinând cont de creşterea economică stabilă şi de un şomaj relativ scăzut, creşterea salariilor reale în Germania pare a fi în continuare una modestă", comentează Fundaţia Hans-Bockler, considerată a fi apropiată de sindicate.

Salariaţii germani sunt într-o poziţie de forţă care le permite să solicite majorări salariale semnificative, având în vedere că economia germană cunoaşte al nouălea an de creştere consecutivă. În consecinţă, în luna februarie, puternicul sindicat IG Metall a obţinut o majorare salarială de 4,3% de care vor beneficia cei aproximativ 3,9 milioane de salariaţi din sectorul metalurgiei, sector care în Germania cuprinde grupurile Daimler, Siemens, Bosch, precum şi numeroase IMM-uri exportatoare.

Însă această creştere salarială nu se regăseşte decât la o parte din forţa de muncă din Germania, ţară unde companiile evită acordurile la nivel de ramură. Aceasta face ca în Germania "diferenţa între salariile mici şi cele medii să fie mai mare decât în majoritatea ţărilor din Europa de Nord sau de Vest", subliniază cercetătorii de la WSI.

Potrivit datelor OECD, în 2016, un procentaj de 18,9% dintre salariaţii cu regim de lucru full time din Germania primeau salarii mici, faţă de 9,1% în Franţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.