Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania dă înapoi în CONFLICTUL cu Turcia: Decizia luată la Berlin

germania turcia germania

Guvernul de la Berlin a încercat miercuri să-şi nuanţeze poziţia după scurgerea către presă a unui raport confidenţial în care Ministerul de Interne german relevă că Turcia susţine organizaţii islamiste, fapt care a provocat proteste din partea Ankarei, purtătorul de cuvânt al guvernului german declarând acum că autorităţile germane văd în continuare în Turcia un partener în lupta împotriva terorismului jihadist, în timp ce purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a vorbit despre o 'eroare', consemnează agenţiile Reuters şi AFP.

Conform respectivului document, elaborat în urma unei interpelări făcute de partidul Die Linke, opoziţia de stânga, "ca o consecinţă a islamizării crescânde a politicii interne şi externe pe care o duce Ankara din 2011, Turcia a devenit o platformă centrală de acţiune pentru grupările islamiste din regiunea Orientului Mijlociu".

Citește și: Australia și-a schimbat poziția și nu mai poate fi găsită cu GPS-ul: Ce au descoperit oamenii de știință

Documentul confidenţial, care însă a fost publicat de postul de televiziune ARD, mai face referire şi la 'numeroasele manifestări de solidaritate şi acţiuni de sprijin faţă de mişcarea Fraţii Musulmani din Egipt, faţă de Hamas şi grupările armate ale opoziţiei islamiste din Siria venite din partea Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare în Turcia'.

Prin urmare, Ministerul turc de Externe a protestat faţă de conţinutul acestui document şi a cerut explicaţii Berlinului, pe care-l acuză că ar fi fost influenţat de 'unele cercuri politice' care sprijină gherilele Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Citește și: NEBUNIA lui Salam: Și-a scos dansatoarele, aproape goale, în stradă / VIDEO

Purtătorul de cuvânt al executivului german, Steffen Seibert, a refuzat miercuri să comenteze pe marginea acelui document, însă a menţionat că Berlinul vede în continuare Ankara drept un partener în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne german, Johannes Dimroth, a declarat că raportul a fost semnat de un adjunct al ministrului Thomas de Maiziere, iar nici acesta din urmă şi nici Ministerul de Externe nu au avut vreo implicare. 'Atunci când oamenii muncesc, apar greşeli', a spus purtătorul de cuvânt, subliniind că instituţia pe care el o reprezintă nu are 'expertiză' pe acest subiect, iar răspunsul la interpelarea partidului Die Linke a fost redactat printr-o 'eroare'.

Citește și: A apărut pistolul-iPhone: Cum se camuflează arma într-o carcasă / VIDEO

Acest episod survine după ce relaţiile dintre Turcia şi Germania s-au tensionat în ultima vreme ca urmare a recunoaşterii genocidului armean de către Bundestag şi a ameninţărilor Ankarei că nu va mai aplica acordul privind stăvilirea fluxului migrator înspre Europa dacă până în octombrie Uniunea Europeană nu elimină obligativitatea vizelor pentru cetăţenii turci. O altă dispută a fost provocată de hotărârea autorităţilor germane de a interzice difuzarea unui discurs al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în timpul unei manifestaţii a etnicilor turci la Koln, scrie agerpres.ro.

Citește și: Greşeli pe care le faci fără să ştii atunci când prepari cafeaua

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.