Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania are primul deficit comercial lunar din 1991 încoace: importurile au crescut cu 2,7%

www.twitter.com
germania

Germania a raportat primul deficit comercial lunar din ultimele trei decenii, după ce exporturile au scăzut în mod neașteptat în luna mai, informează Bloomberg.

Deficitul de 1 miliard de euro (1 miliard de dolari) a fost primul din 1991. Vânzările transfrontaliere au scăzut cu 0,5%, față de o prognoză a economiștilor care prevedeau o creștere de 0,7%. În același timp, importurile au crescut cu 2,7%, mult mai mult decât se anticipa.

Invazia Rusiei în Ucraina și blocajele din China legate de Covid fac ravagii în lanțurile internaționale de aprovizionare, cu repercusiuni substanțiale asupra economiei germane orientate spre export.

Cele mai importante industrii germane s-ar putea confrunta cu colapsul din cauza reducerii livrărilor de gaze naturale rusești, a avertizat cel mai important oficial sindical al țării înainte de discuțiile de criză cu cancelarul Olaf Scholz care încep luni.

"Din cauza blocajelor de gaz, industrii întregi sunt în pericol de a se prăbuși definitiv: aluminiu, sticlă, industria chimică", a declarat Yasmin Fahimi, șefa Federației Sindicatelor Germane (DGB), într-un interviu acordat ziarului Bild am Sonntag. "Un astfel de colaps ar avea consecințe masive pentru întreaga economie și pentru locurile de muncă din Germania".

Criza energetică duce deja inflația la niveluri record, a spus ea. Fahimi solicită un plafon de preț la energie pentru gospodării. Costurile în creștere pentru emisiile de Co2 înseamnă poveri suplimentare pentru gospodării și companii, a adăugat Fahimi. Criza ar putea duce la tulburări sociale și de muncă, a spus ea.

Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat sâmbătă că Guvernul lucrează la modalități de abordare a costurilor în creștere cu care se confruntă atât companiile de utilități, cât și clienții acestora, fără a oferi detalii. Anterior, acesta avertizase că presiunea asupra livrărilor de gaze rusești riscă să creeze turbulențe mai mari, comparând situația cu rolul Lehman Brothers în declanșarea crizei financiare din 2008.

Rusia a redus livrările prin conducta Nord Stream cu 60%, iar gazoductul este programat pentru o închidere completă în această lună pentru întreținere. Germania a exprimat îndoieli cu privire la faptul că Nord Stream își va relua furnizarea după aceea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.