Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania este în cea mai rea situație din 1990: inflația aruncă economia în aer

www.twitter.com
germania

Inflaţia în Germania a atins în mai un nivel-”record” de 7,9% pe un an, alimentată de Războiul rus din Ucraina, care creşte preţul energiei şi alimentaţiei, potrivit Institutului federal german de statistică Destatis, relatează AFP.

Creşterea preţurilor la consum a atins astfel cel mai înalt nivel de reunificarea Germaniei, în 1990, - a treia lună consecutiv, informează News.ro.

”Principalul motiv al inflaţiei puternice rămâne creşterea preţurilor produselor energetice”, dar scumpiri se observă, de asemenea, ”la multe alte bunuri, mai ales la hrană”, precizează într-un counicat preşedintele Destatis, Georg Thiel.

Ministrul german al Agriculturii Cem Özdemir anunţă marţi, într-o intervenţie la ”Rheinische Post”, că se aşteaptă ca preţul alimentelor să continue să crească până la iarnă.

Comerţul se aprovizionează în prezent plătind tarife mari la energie, care se repercutează în preţuri, precizează el.

În privinţa produselor energetice, carburanţii s-au scumpit cu 41% în decurs de un an, relevă Destatis.

După ce Berlinul a implementat la 1 iunie un rabat al preţurilor la pompă, în valoare de miliarde de euro, companii petroliere sunt acuzate de faptul că aplică doar parţial această măsură la preţul carburanţilor.

Ministrul german al Economiei Robert Habeck denunţă un ”scandal moral” şi a anunţat luni o consolidare a reglementărilor în domeniul concurenţei.

Indicele armonizat al preţurilor, folosit ca referinţă la nivel european, a atins 8,7% în decurs de un an, confirmă Destatis, şi se află desupra mediei de 8,1% la nivelul zonei euro, potrivit primelor estimări ale Eurostat.

Banca Centrală Europeană (BCE), hotărâtă să scadă la termen inflaţia la 2%, a anunţat joi o primă creştere a dobânzilor, în iulie, după ce nu a mai crescut dobânzi din mai 2011.

Ea planifică, de asemenea, o ”serie” de creşteri ”în lunile următoare”, în funcţie de perspectivele inflaţiei, avertiza preşedinta instituţiei, Christine Lagarde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.