Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania îndeamnă UE să ajute Balcanii de Vest

 Sigmar Gabriel

Ministrul de externe german Sigmar Gabriel, aflat joi într-o vizită în Kosovo, a îndemnat Uniunea Europeană să sprijine proiecte de infrastructură în Balcanii de Vest, recomandând în acelaşi timp autorităţilor de la Pristina o îmbunătăţire a relaţiilor cu Serbia pentru a face să avanseze candidatura de aderare la blocul comunitar, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Într-o conferinţă de presă susţinută după întrevederea cu premierul kosovar Isa Mustafa, ministrul german a îndemnat parlamentul de la Pristina să finalizeze acordul de frontieră cu Muntenegru pentru a debloca un acord de liberalizare a vizelor cu UE.

Jurnalist condamnat la moarte pentru SPIONAJ

După aproape două decenii de la războiul din Kosovo, relaţiile rămân tensionate între Serbia, care nu recunoaşte independenţa autoproclamată în 2008 a fostei sale provincii, şi guvernul majorităţii etnice albaneze.

Îndemnând Uniunea Europeană să acţioneze 'semnificativ mai mult' 'pentru a sprijini Kosovo şi alte ţări din Balcanii de Vest, Gabriel a subliniat că 'va costa bani, într-adevăr, dar va fi relativ necostisitor prin comparaţie cu alternativa, care înseamnă o reaprindere a vechilor tensiuni în regiune'.

'Ar fi o mişcare inteligentă din partea Europei să insiste ca toate criteriile de apartenenţă la UE să fie îndeplinite, dar şi să facă mai mult (...) pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale oamenilor de aici, astfel încât ei să nu-şi piardă încrederea în Europa', a mai spus ministrul german.

În opinia sa, este imperativ pentru Kosovo, Serbia şi alte ţări din regiune să coopereze pentru a-şi îmbunătăţi relaţiile între ele şi a construi încrederea necesară pentru o viitoare apartenenţă la Uniunea Europeană. 'În cele din urmă vor intra în UE numai dacă au încredere fiecare în celălalt', a subliniat Sigmar Gabriel.

Replică TĂIOASĂ a unui ministru german. 'Dacă nu le place Europa, să se ducă-n altă parte'

Şeful diplomaţiei de la Berlin a transmis un mesaj similar miercuri Serbiei, declarând că Germania o sprijină pe drumul spre aderarea la UE, dar că Belgradul trebuie să întreprindă reforme şi să rezolve problemele cu Kosovo.

'Credem că dialogul a produs rezultate pentru detensionarea relaţiilor între Kosovo şi Serbia', a arătat joi premierul Mustafa, în aceeaşi conferinţă de presă, în care a subliniat recunoştinţa Pristinei pentru susţinerea arătată de Germania.

Pe de altă parte, el a menţionat interesul Kosovo de a-şi construi o armată naţională, precizând însă că acest lucru ar trebui făcut cu sprijinul NATO, al UE şi al SUA. Despre acelaşi subiect, Sigmar Gabriel a afirmat că orice planuri de înfiinţare a unei armate a Kosovo ar trebui coordonate cu minoritatea sârbă.

Kosovo a cedat săptămâna trecută presiunilor exercitate de NATO şi de SUA, amânând planurile de înfiinţare a unei armate a ţării, cărora minoritatea sârbă li se opune vehement.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.