Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania întenționează să-și reducă dependența de energia pe bază de cărbune prin producerea și utilizarea hidrogenului

https://www.profit.ro/
hidrogen verde

Equinor (EQNR. OL) și RWE (RWEG.DE) au declarat joi că intenționează să dezvolte un lanț valoric industrial pentru producerea și utilizarea hidrogenului cu emisii reduse de carbon, permițând Germaniei să-și reducă dependența de energia pe bază de cărbune și, astfel, să reducă emisiile de CO2, anunță reuters.com.

Cele două companii intenționează să construiască noi centrale electrice în Germania, care vor fi alimentate inițial cu gaze naturale și mai târziu cu hidrogen fabricat în Norvegia din gaze naturale la instalații de producție construite în comun.

Ele vor construi de asemenea o conductă de hidrogen care să conecteze hub-urile de producție norvegiene cu uzinele electrice din Germania. Investițiile sunt conditionate de aprobările autorităților de reglementare pentru conducta care se dorește să devină operațională în 2030.

Companiile nu au oferit detalii cu privire la angajamentele lor de investiții în cadrul parteneriatului. RWE, cel mai mare producător de energie din Germania, a declarat că parteneriatul va acoperi investiții în valoare de câteva miliarde de euro.

"Dar este prea devreme pentru a intra în detalii. În primul rând, infrastructura trebuie construită și trebuie stabilit un cadru politic adecvat", a precizat compania.

Parteneriatul reflectă eforturile Germaniei de a se diversifica departe de gazul rusesc, ale cărui livrări s-au oprit în urma războiului din Ucraina, lucru care s-a dovedit dificil, deoarece națiunile producătoare de gaze au o sferă limitată de acțiune pentru a intensifica producția.

În timpul unei vizite în Norvegia a cancelarului german Olaf Scholz în luna august a anului trecut, cu scopul de a obține mai multe angajamente dela cel mai mare furnizor de gaze al Germaniei, premierul Norvegiei, Jonas Gahr Stoere, a declarat că livrările țării au fost la un nivel maxim.

Așa-numitul hidrogen "albastru" obținut din gaz va fi supus captării și stocării carbonului, eliminând astfel peste 95% din emisiile asociate, au declarat Equinor și RWE într-o declarație comună.

Pe termen mai lung, companiile își propun să producă hidrogen "verde" din surse regenerabile, cum ar fi turbinele eoliene offshore, reducând astfel și mai mult emisiile.

"Există o nevoie urgentă de o intensificare rapidă a economiei hidrogenului", a declarat directorul executiv al RWE, Markus Krebber, în declarație. "Hidrogenul albastru în cantități mari poate începe, cu conversia ulterioară în alimentare cu hidrogen verde", a spus el.

Norvegia a depășit de anul trecut Rusia ca cel mai mare furnizor de gaze din Europa, Equinor, controlat de stat fiind cel mai mare exportator, după Gazprom (GAZP) din Rusia. M.M.) a tăiat o mare parte din gazul de care depindea Europa anterior.

Germania planifică mai multe proiecte de import de hidrogen, mai multe dintre noile terminale de import ale țării pentru gazul natural lichefiat (GNL) pregătindu-se, de asemenea, să primească hidrogen într-o etapă ulterioară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.