Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania intenţionează să-şi retragă trupele din Mali 'cel mai târziu până la sfârşitul lui 2023'

https://africa.cgtn.com/
Jandarmi Mali

Germania intenţionează să-şi retragă trupele din Mali "cel mai târziu până la sfârşitul lui 2023", punând capăt angajamentului său în cadrul misiunii ONU în această ţară, a declarat miercuri pentru AFP o sursă guvernamentală.

"Soldaţii germani urmează să pună capăt angajamentului lor în operaţiunea Căşti albastre a ONU Minusma cel mai târziu în 2023", a declarat această sursă sub acoperirea anonimatului.

Această decizie face obiectul unui acord de principiu în cadrul guvernului german şi un anunţ oficial ar urma să fie făcut marţi, potrivit aceleiaşi surse.

Mai multe ţări au anunţat că-şi reexaminează participarea la Minusma din cauza creşterii instabilităţii. Occidentalii denunţă în special prezenţa mercenarilor din grupul rusesc Wagner, veniţi în Mali la apelul juntei care conduce ţara, potrivit Agerpres.

Circa 1.100 de soldaţi din cadrul Bundeswehr participă la Minusma, lansată în 2013 şi care vizează întărirea securităţii în această ţară din Africa de Vest subminată de atacuri jihadiste.

Mandatul trupelor germane în Mali durează până la sfârşitul lui mai 2023. La momentul prelungirii sale decise de parlament în primăvară, deputaţii au introdus în premieră o clauză de retragere în cazul în care securitatea soldaţilor Bundeswehr nu ar mai fi garantată.

Oraşul Gao, din estul Mali, este gazda principalei tabere a armatei germane. Forţele germane participă în special la protecţia aeroportului.

Zborurile de recunoaştere ale Bundeswehr pentru asigurarea securităţii patrulelor lor au avut mai multe întreruperi în ultimele luni din cauza tensiunilor cu guvernul malian sau a problemelor administrative.

Guvernul german a anunţat la jumătatea lui august că dispune de informaţii potrivit cărora ruşii sunt prezenţi pe aeroportul din Gao.

Marea Britanie şi Coasta de Fildeş au anunţat în această săptămână că îşi vor retrage contingentele din Mali. Franţa şi-a retras trupele în această vară, după peste un deceniu de prezenţă în Mali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.