Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania îşi va menţine militarii în regiunea baltică atât timp cât va fi necesar

Sigmar Gabriel Angela Merkel

Ministrul german de externe Sigmar Gabriel a calificat joi drept lipsită de raţiune întărirea de către Rusia a capacităţilor sale militare la graniţa cu republicile baltice şi a subliniat că Germania va menţine forţe militare în regiune atât timp cât va fi necesar, relatează Reuters. "Potenţialul militar pe care l-a acumulat aici la frontieră Federaţia Rusă este complet lipsit de raţiune, în opinia mea, pentru că ameninţarea care vine din direcţia acestor ţări este zero", a afirmat ministrul german cu prilejul unei vizite la Rukla, în Lituania, unde sunt staţionaţi 400 de militari germani.

Sigmar Gabriel nu a dat alte detalii, dar a menţionat că trupele germane vor rămâne în Lituania "cât timp va fi necesar". La rândul său, ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat presei la baza aeriană Amari din Estonia că Germania este angajată să asigure securitatea acestei regiuni "Estonia şi prietenii noştri din Lituania, Letonia şi Polonia se pot baza pe noi. Noi, germanii, ştim ce înseamnă să te afli la graniţa estică şi să te bucuri de protecţia solidă a alianţei", a spus ea. Militari din forţele aeriene germane participă din 2005 la apărarea spaţiului aerian baltic, prezenţa lor fiind întărită în 2014.

Relaţiile dintre Rusia şi NATO traversează o criză fără precedent de la încheierea războiului rece din cauza rolului Moscovei în situaţia din Ucraina şi a divergenţelor legate de instalarea scutului antirachetă SUA/NATO în Europa. Liderii ţărilor membre NATO au ajuns la un acord în iulie anul trecut, la summitul de la Varşovia, în legătură cu principiul unei prezenţe sporite a Alianţei în statele baltice (Lituania, Letonia, Estonia) şi în Polonia, pentru a asigura sprijin acestor ţări din fostul bloc sovietic, aflate la graniţa cu Rusia, în faţa unei eventuale agresiuni din partea Moscovei. Amândoi miniştrii germani s-au referit şi la preocupările legate de o campanie de dezinformare din partea Rusiei, după apariţia unei ştiri ce s-a dovedit falsă despre o lituaniancă violată de soldaţi germani. Potrivit NATO, Rusia s-a aflat la originea acestei informaţii.

"Nimeni nu se aşteaptă să aibă loc aici o confruntare militară reală, dar există, aşa cum s-a înregistrat în Lituania, Letonia şi Estonia, încercări de dezinformare în masă", a remarcat Sigmar Gabriel. Colega sa de la Apărare a afirmat că Germania şi Europa constată semne clare ale unor "eforturi de destabilizare" similare amestecului Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA raportate de serviciile de informaţii americane. "De aceea este important să investigăm aceste cazuri, să le aşezăm pe masă şi să le facem publice, pentru a recunoaşte modul de operare", a explicat ea, conform Agerpres.

Rusia a dezminţit categoric că a lansat o campanie pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA şi a calificat drept absurde afirmaţiile privind intenţia sa de a interveni în alegerile care au loc anul acesta în Europa, aminteşte Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.