Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania stă pe un butoi cu pulbere: Berlinul se așteaptă la tulburări sociale din cauza prețurilor la energie

pumn

Oficiali germani se tem că o iarnă geroasă cu mari probleme energetice ar putea provoca ample reacţii extremiste. Totul depinde de modul în care ei vor reuşi să gestioneze criza - politic şi în percepţia oamenilor, relatează ediția română a Deutsche Welle.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat luna trecută la postul public de televiziune ARD că scumpirea încălzirii este "un butoi cu pulbere pentru societate". Referindu-se explicit la elefantul din încăpere, cancelarul şi guvernul său demonstrează voinţa de a combate din start frământările sociale.

Ministerul federal de Interne a declarat pentru DW că proteste de o magnitudine similară cu cele împotriva restricţiilor din pandemie sunt previzibile, şi depind de cât de mult vor împovăra societatea costurile energiei.

"Putem asuma că populişti şi extremişti vor încerca iar să deturneze protestele în beneficiul lor", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului, Britta Beylage-Haarmann. "Lideri şi grupări extremiste din Germania pot genera o potenţare a pericolelor dacă condiţii de criză socială corespunzătoare permit asta", a adăugat ea.

Poliţia Federală, în subordinea Ministerului, a declarat pentru DW că "nu are cunoştinţe" privind ameninţări specifice izvorâte din criză.

Percepţia joacă un rol şi în privinţa amplitudinii cu care frământările pot cutremura o ţară. "Querdenker" şi alte mişcări care au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva restricţiilor din timpul pandemiei sunt zgomotoase, dar nu au reprezentat niciodată părţi largi ale opiniei publice. Cu toate acestea, s-au bucurat de o atenţie disproporţionată din partea mass media şi a clasei politice.

Germania a fost odinioară una din cele mai egalitare ţări din Europa, în care apartenenţa de clasă şi statutul social influenţau prea puţin succesul în viaţă personal. Dar asta se schimbă fiindcă şi Germania urmează tendinţa generală spre o inegalitate sporită, în funcţie de venit.

"Constatăm că mobilitatea socială nu mai poate echilibra inegalitatea socială", a explicat pentru DW Susanne Pickel, profesoară de politică comparată în cadrul Universităţii Duisberg-Essen.

Inflaţia şi preţul energiei îi vor afecta pe cei mai vulnerabili din societatea germană, fiindcă cei cu venituri mici au mai puţin la dispoziţie pentru a absorbi costurile în creştere. Aceasta îi face şi mai receptivi la retorica antiguvernamentală, comparativ cu alte grupe de venit. În iulie 2022, prețurile de consum din Germania, armonizate cu standardele UE, au crescut cu 8,5% în termeni anuali în iulie, potrivit datelor finale ale Oficiului Federal de Statistică al țării (Destatis).

"Pandemia, războiul şi inflaţia pun în pericol şi partea inferioară a păturii de mijloc. Dacă nu vom reuşi să o stabilizăm, temerea ei că va fi împinsă la marginea societăţii va creşte şi vom vedea mai mulţi oameni ieşind în stradă. Oamenii îşi vor însuşi cu mai multă virulenţă mesajul populist de extremă dreaptă al Alternativei pentru Germania, iar soluţiile aparente ale populiştilor de extremă dreaptă ar putea schimba opţiunile de vot ale oamenilor", a conchis Pickel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.