Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul german al Sănătății lasă linia oficială: `Germania este în război cu Vladimir Putin`

Anadolu Agency
germania steag drapel

Ministrul sănătăţii din Germania, Karl Lauterbach, s-a abătut de la linia guvernului condus de cancelarul Olaf Scholz şi a apreciat că ţara sa „este în război" cu preşedintele rus Vladimir Putin, respingând cu aceste cuvinte o propunere privind acordarea de garanţii Rusiei potrivit cărora Ucraina nu va adera la NATO, transmite duminică EFE.

Lauterbach a reacţionat astfel la ideea filosofului Richard David Precht, partizanul unei soluţii negociate, care consideră că Germania ar trebui să facă o alianţă cu alte ţări şi să-i ofere lui Putin garanţii că solicitarea Kievului de a adera la organizaţia nord-atlantică va fi respinsă.

„Sincer, ce avem de câştigat dacă îngenunchiem în faţa lui Putin? Suntem în război cu Putin şi nu suntem psihoterapeuţii lui". a comentat Lauternbach pe contul său de Twitter propunerea lui Precht. „Trebuie să urmărim consecvent victoria sub forma eliberării Ucrainei. Şi ne lasă rece dacă psihicul lui Putin suportă sau nu aşa ceva", a adăugat el.

Precht, filosof care s-a făcut cunoscut prin intermediul unui program de televiziune pe teme actuale văzute din perspectivă filosofică, a declarat că, cu siguranţă, demersul de a promite că Ucraina nu va intra în NATO va ajuta la calmarea spiritelor şi va deschide calea negocierilor, scrie Agerpres.

Însă prin reacţia sa, Lauterbach a mers mult mai departe decât au făcut-o alţi membri ai guvernului german, care au evitat inclusiv să definească în mod expres drept obiectiv o victorie ucraineană şi au subliniat necesitatea de a evita extinderea conflictului.

Întrebat dacă obiectivul este ca Ucraina să câştige războiul, Scholz a recurs în mai multe rânduri la formula ''Rusia nu trebuie să câştige războiul", notează EFE, care aminteşte că miniştrii germani ai apărării, Christine Lambrecht, şi de externe, Annalena Baerbock, au manifestat reţinere faţă de solicitarea Ucrainei de a intra în NATO.

Lambrecht a declarat că înţelege dorinţa ucraineană, dar că este nevoie să fie îndeplinite anumite condiţii şi că NATO nu poate deveni parte în acest război.

Baerbock, la rândul ei, a afirmat că va continua să susţină Ucraina în ceea ce priveşte dreptul acestei ţări la apărare, dar că trebuie să se evite cu orice preţ ca războiul să se extindă către alte ţări. În plus, Baerbock a apreciat că în prezent nu vede posibilă o intrare rapidă a Ucrainei în NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.