Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania reacționează după postarea lui Vâlcov: 'E o acţiune inacceptabilă'

presidency.ro
Klaus Iohannis Angela Merkel

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă reacția oficialilor germani în urma scandalului declanșat de o postare a consilierului premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, prin care acesta a lansat un atac dur la adresa lui Klaus Iohannis şi a Forumului Democrat al Germanilor din România.

Digi24:

Reacţie dură din partea unui reprezentant al Guvernului german în scandalul Vâlcov. Bernd Fabriţius, împuternicit al guvernului de la Berlin pentru minorități naționale, a comentat, la Jurnalul de Seară, că gestul consilierului economic al premierului e inacceptabil şi jigneşte toată comunitatea germană.
„E o acţiune inacceptabilă. Vă spun sincer, nu mi-am putut imagina că după postările domnului fost ministru Pop, după explicațiile doamnei ministru Vasilescu, după declarațiile ministrului de Externe al României în legătură cu vizita ministrului de Externe al Germaniei, în care el a dezavuat aceste poziții, să se repete chiar din anturajul premierului, de la dl consilier de stat, care e consilierul principal al premierului, o asemenea postare. Nu mi-am putut imagina să se continue denigrarea unei minorități naționale, a germanilor din România, în acest mod.
Ma îngrijorează profund acest fapt, deoarece această poziție de calomniere a ajuns la un nivel atât de larg, încât nu pot exprima altceva, se atribuie guvernului și partidului de guvernământ, atâta timp cât nu se delimitează foarte clar. Mă miră foarte mult că premierul României, doamna Dăncilă, până acum încă nu a luat nicio poziție față de domnul consilier de stat și poziția lui. Din câte știu, domnul președinte al Senatului, Tăriceanu, până acum nu a luat nicio poziție față de declarațiile preşedintelui Comisiei de educație din Senat.
În această situație pot numai să constat ca această poziție denigratoare pentru întreaga minoritate germană trebuie atribuită Guvernului și partidului de guvernământ, până când acesta nu se delimitează. Regret să constat că acum Guvernul și Parlamentul, care susțin această poziție, prin această prezentare largă a calomniilor, pierd calitatea de partener de dialog în contextul democraților în Europa”, a declarat Fabritius. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

În Germania urmează să fie lansată pe data de 4 septembrie o nouă mişcare politică, de stînga dar anti-imigraţionistă. Această nouă formaţiune va încerca să recupereze “terenul abandonat extremei drepte” de social-democraţi, scrie cotidianul Le Monde.
Este vorba despre o experienţă politică inedită care va fi urmărită probabil cu mult interes în toată Europa, cu atît mai mult cu cît în fruntea noii formaţiuni se află o personalitate puternică. O femeie, mai precis, Sahra Wagenknecht, 49 de ani, veritabilă vedetă mediatică, polemistă celebră, co-preşedintă a grupului Die Linke din Bundestag.
Ea a criticat de pe poziţii de stînga politica migratorie a doamnei Angela Merkel, cancelarul Germaniei. După seria de violuri comise în noaptea de 31 decembrie 2015 la Köln, Sahra Wagenknecht a fost extrem de critică faţă de imigranţii care abuzează de ospitalitatea germană, scrie Le Monde.
Mişcarea fondată de această personalitate, controversată dar de mare forţă, se numeşte “Aufstehen”, ceea ce s-ar putea traduce “în picioare”. De notat că şi în Franţa există un partid numit “Debout la France”, care se pretinde suveranist, dar care de fapt a virat spre extrema dreaptă. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Qatar, deja acţionar în cadrul VW şi Deutsche Bank, va face noi investiţii în Germania, a anunţat recent ministrul de finanţe al ţării, potrivit Handelsblatt.
Qatarul deţine deja participaţii în cadrul VW, Deutsche Bank, Siemens, Hochtief şi Solarworld, dar acestea nu sunt suficiente pentru exportatorul arab de petrol şi gaze naturale. „Considerăm Germania drept un jucător vital în economia mondială şi suntem foarte optimişti cu privire la piaţa germană“, a declarat ministrul de finanţe qatarez Ali Sharif al-Emadi pentru Handelsblatt. „Delegaţia noastră va anunţa noi investiţii majore.“
În ultimii 30 de ani, Qatarul a investit peste 20 de miliarde de dolari în Germania.
Germania a susţinut Qatarul în iunie 2017, când Arabia Saudită şi ţări aliate ca Egiptul şi UAE au impus sancţiuni împotriva ţării şi au întrerupt orice relaţie cu aceasta.
În pofida pierderilor legate de unele in­vestiţii, Qatarul este mulţumit de afa­cerile desfăşurate în Germania, a de­cla­rat al-Emadi. Fondul suveran al ţării, cât şi companii nedeţinute de stat ale aces­teia sunt interesate să se implice în aşa-nu­mitele Mittelstand, IMM-urile ger­mane. La rândul ei, Germania vrea să-şi crească investiţiile în Africa. Cancelarul german Angela Merkel a efectuat recent o vizită pe continent, obiectivul oficial al vizitei acesteia fiind consoli­darea dezvoltării economice a Africii, potrivit Deutsche Welle. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.