Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania şi Franţa intensifică presiunile pentru reformarea zonei euro

UE Uniunea europeana

Germania şi Franţa vor încerca să intensifice presiunile pentru reformarea zonei euro, la o reuniune a miniştrilor de Finanţe ai celor două ţări care va avea loc în această săptămână la Paris, încurajate de acordul preliminar de formare a unei noi coaliţii de guvernare la Berlin, transmite Reuters, conform news.ro.

Peter Altmaier, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai cancelarului german Angela Merkel, va face o vizită, joi, în Franţa, pentru a discuta cu omologul său Bruno Le Maire, la o zi după ce economişti francezi şi germani vor prezenta noi recomandări privind reformarea zonei euro.

Întâlnirea este un semn că Berlinul este pregătit să negocieze cu Parisul în paralel cu discuţiile lui Merkel cu Partidul SPD referitoare la coaliţie, care ar putea începe spre sfârşitul lunii ianuarie, dacă membrii partidului de centru-stânga îşi vor da acordul la un congres al SPD programat duminica viitoare.

”Avem un guvern în exerciţiu care poate acţiona şi care trebuie să continue să lucreze”, a declarat liderul adjunct al SPD în Parlament. El a spus că proiectul de coaliţie convenit vineri va crea condiţiile pentru o schimbare de paradigmă în Europa, urmând să renunţe la austeritate în favoarea investiţiilor şi a creării de locuri de muncă.

Proiectul de 28 de pagini a fost apreciat şi de preşedintele francez Emmanuel Macron, ale cărui planuri pentru reformarea ambiţioasă a UE, inclusiv o reformă a guvernanţei zonei euro, au fost afectate de rezultatul neconcludent al alegerilor care au avut loc în Germania în septembrie anul trecut şi de blocajul politic care a urmat.

Proiectul de coaliţie din Germania prevede formarea unui buget pentru investiţii destinat zonei euro, un răspuns la solicitarea lui Macron pentru un buget care să ajute zona euro să reziste şocurilor economice.

În plus, Mecanismul European de Salvare, ESM, ar putea fi transformat într-un Fond Monetar European, sub control parlamentar şi cu respectarea legislaţiei UE.

Macron a criticat însă, vineri, logica unui astfel de fond, subliniind necesitatea finalizării uniunii bancare a UE, un proiect vital menit să rupă legătura dintre băncile cu probleme şi băncile de importanţă sistemică. Autorităţile germane au fot reticente să treacă la etapa finală, care constă în înfiinţarea unui sistem european de asigurare a depozitelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.