Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania susține nevoia integrării Albaniei și Macedoniei în Uniunea Europeană

dw.com
Balcani Kosovo Serbia Bosnia Albania Muntenegru Macedonia Croatia

Germania a făcut apel marţi la Franţa şi Olanda să permită negocieri de aderare la Uniunea Europeană cu Albania şi Macedonia, pentru a ajuta la stabilizarea Balcanilor de Vest, după ce diplomaţi din cadrul UE nu au reuşit să cadă de acord asupra termenilor discuţiilor, relatează agenţia Reuters, informează Agerpres.

Parisul şi Haga s-au opus unor largi eforturi ale UE de a deschide negocieri de aderare, Franţa fiind de părere că blocul comunitar are nevoie de o reformă a propriilor instituţii înainte de a accepta noi membri.

Dar alte state, în frunte cu Germania, au insistat pentru aducerea celor şase ţări din Balcanii de Vest - Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia - în cadrul UE, în scopul creşterii influenţei blocului comunitar în regiune în faţa unei Rusii agresive.

Vezi și: În urma dezbaterilor, legea privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost promulgată

''Guvernul german este gata să sprijine Albania şi fosta republică iugoslavă Macedonia pe calea lor către Uniunea Europeană'', a declarat ministrul de stat pentru Europa din cadrul MAE german, Michael Roth, la sosirea sa la o reuniune cu omologi ai săi la Luxemburg.

''Suntem gata să dăm 'undă verde'. I-aş încuraja pe prietenii noştri din Olanda şi Franţa să ni se alăture'', a declarat Roth presei, apreciind că stabilitatea este prioritară pentru Balcani.

Cele şase ţări din Balcanii de Vest doresc toate să intre în Uniunea Europeană. În timp ce negocierile de aderare cu Serbia şi Muntenegru sunt în curs de desfăşurare, Albania, care este deja în NATO, şi Macedonia, care a ajuns la un acord cu Grecia privind soluţionarea disputei referitoare la viitoarea sa denumire, speră să primească marţi ''undă verde''.

Dar ambasadorii UE care pregăteau reuniunea luni seara nu au reuşit să redacteze un acord pe care să-l semneze miniştrii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.