Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania vrea de la SUA să se coordoneze și cu europenii asupra tratatului INF

timesofisrael.com
heiko maas
Ministrul de externe german Heiko Maas i-a spus secretarului de stat american Mike Pompeo, într-o convorbire telefonică marţi, că orice nouă măsură în legătură cu Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (Intermediate Nuclear Forces Treaty, INF) trebuie decisă în strânsă coordonare cu partenerii săi europeni, a declarat un oficial din Ministerul de Externe german, relatează Reuters, informează Agerpres.

Discuţia între cei doi oficiali a avut loc după o conversaţie telefonică luni între şeful diplomaţiei germane şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în care aceştia au convenit că membrii NATO trebuie să discute despre viitorul tratatului INF, a precizat oficialul citat. 

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele american Donald Trump a anunţat că Washingtonul se va retrage din INF, tratat care a permis eliminarea unor rachete nucleare din Europa, deoarece Rusia ar încălca de mai mulţi ani această înţelegere. În replică, Moscova a atras atenţia că ar putea adopta măsuri de răspuns. 

Tratatul a fost semnat în 1987 de ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, şi de preşedintele american de atunci, Ronald Reagan. 

Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km, a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.