Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Germania vrea să pedepsească India pentru colaborarea cu rușii: Premierul Modi ar putea rămâne fără invitația la summitul G7

The Indian Express
modi premier india

Germania analizează dacă îl va invita sau nu pe premierul indian Narendra Modi la summitul G7 pe care îl va găzdui în iunie, având în vedere reticența Indiei de a condamna Rusia pentru invadarea Ucrainei, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Germania urmează să includă Senegal, Africa de Sud și Indonezia ca invitați la reuniunea din Bavaria, dar India rămâne în discuție, au declarat persoanele respective, care au cerut să nu fie identificate discutând chestiuni confidențiale. Una dintre persoane a declarat că India a fost pe o listă întocmită înainte de începerea războiului din Ucraina și că nu a fost luată o decizie finală.

India s-a numărat printre cele peste 50 de țări care s-au abținut de la un vot al Națiunilor Unite pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și nu a impus sancțiuni Moscovei. Este un cumpărător semnificativ de arme rusești, de care spune că are nevoie pentru a-și descuraja vecinii, China și Pakistan.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat că Berlinul va prezenta lista invitaților săi de îndată ce aceasta va fi finalizată.

"Cancelarul a precizat în mod repetat că ar dori să vadă cât mai mulți parteneri internaționali care să se alăture sancțiunilor", a declarat Hebestreit. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a refuzat să comenteze.

Națiunile din G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA) au fost cele mai importante susținătoare ale sancțiunilor împotriva Rusiei, iar unele au trimis arme în Ucraina. Ele au încercat să convingă alte țări să îl condamne pe președintele Vladimir Putin și să impună limite asupra comerțului cu Rusia, inclusiv în domeniul energiei. Dar multe guverne din America Latină, Africa, Asia și Orientul Mijlociu rămân reticente în acest sens.

Există date care sugerează o creștere a livrărilor de petrol rusesc către India de la invazia de la sfârșitul lunii februarie. Acest lucru nu a trecut neobservat în Cancelaria Germaniei.

India a declarat că va continua să cumpere petrol rusesc, iar Rusia a oferit livrări la un preț redus semnificativ, a relatat anterior Bloomberg. Guvernul de la New Delhi intenționează, de asemenea, să crească exporturile către Rusia cu încă două miliarde de dolari, în timp ce cele două națiuni elaborează un sistem de plată în monede locale pentru a continua comerțul.

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit luni cu Modi prin apel video, unde a declarat că SUA este pregătită să ajute India să își diversifice importurile de energie.

"Președintele a spus clar că nu crede că este în interesul Indiei să accelereze sau să crească importurile de energie rusească și de alte produse de bază", a declarat ulterior secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, reporterilor.

Țările G-7 au discutat, de asemenea, despre opțiunile pentru a-l trata pe Putin în cazul în care acesta se va prezenta la summitul Grupului celor 20 din Indonezia, care va avea loc mai târziu în acest an. Acestea ar insista ca orice declarație a G-20 să condamne ferm Rusia, dorind în același timp să evite crearea de diviziuni între nord și sud în cadrul blocului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.