Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gest impresionant al Papei Francisc în Myanmar: A rostit cuvântul rohingya după o întâlnire cu 16 refugiaţi

instagram
papa francisc

Papa Francisc a rostit vineri cuvântul ”rohingya” pentru prima oară de la începutul turneului său în Asia, în urma unei întâlniri vineri la Dacca, în Bangladesh, cu 16 dintre aceşti refugiaţi din minoritatea musulmană apatridă izgoniţi din Myanmar, relatează AFP. ”Prezenţa lui Dumnezeu astăzi (vineri) se numeşte de asemenea rohingya”, a declarat în mod public Suveranul Pontif, la finalul acestei întâlniri.

De o mare prudenţă verbală, în cursul vizitei sale în Myanmar, pe tema exodului forţat al rohimgya, Suveranul Pontif i-a ascultat cu gravitate pe cei 16 membri a trei familii de refugiaţi rohingya provenind din cea mai mare tabără de refugiaţi de pe planetă. ”Tragedia voastră este foarte dură, foarte mare, dar are un loc în inima noastră”, a subliniat Papa. ”Pentru cei care v-au făcut rău, mai ales în indiferenţa lumii, vă cer iertare”, a spus Suveranul Pontif.

”O tradiţie a religiei voastre spune că Dumnezeu a luat la început puţină sare şi a aruncat-o în apă, care este sufletul tuturor oamenilor”, a comentat şeful Bisericii Catolice. ”Fiecare dintre noi poartă în el un pic de sare divină. Aceşti fraţi şi surori poartă în ei sarea lui Dumnezeu”, a adăugat Papa, denunţând ”egoismul” lumii.

”Să continuăm să facem bine şi să-i ajutăm, să continuăm să acţionăm pentru ca drepturile lor să fie recunoscute”, a pledat el. ”Să nu ne închidem inimile, să nu ne uităm în altă parte. Prezenţa lui Dumnezeu astăzi de numeşte şi rohingya”, a spus el la final.

Un susţinător al unei diplomaţii care să ”creeze punţi” atunci când se deplasează în străinătate, el nu s-a abţinut niciodată să vorbească de la Vatican despre soarta rohingya, inclusiv înainte ca mareea umană de peste 620.000 de refugiaţi să vină în Bangladesh în ultimrle trei luni. În cadrul vizitei în Myanmar de patru zile, Papa Francisc i-a îndemnat pe budiştii birmani ”să depăşească toate formele de intoleranţă, de prejudecată şi de ură”, evitând însă să menţioneze în mod direct soarta minorităţii musulmane rohingya.

El nu a pronunţat acest cuvânt tabu, în pofida faptului că şi-a exprimat în mod public emoţia, la Roma, faţă de ”fraţii rohingya” ”torturaţi şi ucişi”. În prima zi a vizitei sale la Dacca, joi, unde a venit de la Yangon, episcopul Romei a cerut comunităţii internaţionale ”măsuri decisive” în vederea soluţionării acestei crize umanitare, şi mai ales o ajutorare de urgenţă a Bangladeshului, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.