Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gest istoric al lui Barack Obama: Ce a făcut președintele american în Argentina

obama

Preşedintele american Barack Obama, aflat într-o vizită în Argentina, a adus joi un omagiu victimelor dictaturii militare din această ţară din anii 1976-1983, fiind primul lider de la Casa Albă care şi-a asumat acest gest, relatează AFP şi DPA. 'Nu putem uita trecutul, dar când vom găsi curajul de a ne confrunta cu el şi de a-l schimba, atunci vom construi un viitor mai bun', a declarat Obama, în discursul rostit în Parque de la Memoria, locul dedicat victimelor dictaturii militare.

În urmă cu exact 40 de ani, la 24 martie 1976, junta militară prelua puterea în Argentina printr-o lovitură de stat, cu sprijinul SUA. În discursul său, liderul de la Casa Albă a evidenţiat curajul necesar unei societăţi în faţa adevărurilor inconfortabile, recunoscând rolul controversat al Statelor Unite 'la începutul acelor zile negre'.

Barack Obama a salutat 'curajul, tenacitatea familiilor, soţiilor, fraţilor, copiilor care au refuzat să abandoneze lupta pentru adevăr şi justiţie', evocând în special eforturile mamelor şi bunicilor din Plaza de Mayo de a-şi găsi copiii răpiţi oponenţilor regimului şi daţi spre adopţie sub identităţi false. 'Avem responsabilitatea de a privi trecutul cu transparenţă', a adăugat Obama, anunţând oficial că SUA vor declasifica arhive militare şi ale Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din acea perioadă. Joi este ultima zi a deplasării şefului statului american în Argentina, după vizita istorică întreprinsă la începutul săptămânii în Cuba, prima a unui preşedinte de la Casa Albă pe insula din Caraibe în aproape 90 de ani.

Înainte de a reveni la Washington, preşedintele american şi familia sa vor face o excursie la Bariloche, în Anzii Cordilieri, ce va încheia turneul latino-american de patru zile plasat sub semnul reconcilierii, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.