Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gheorghe Ialomițianu dă de pământ cu Marcel Boloș: 'N-a făcut nimic. Mărește deficitul bugetar ca să ne îndatoreze și mai mult'

04_Ialomitianu_05_Mediafax

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, a comentat situația economică din România, la B1 Tv, după ce ministrul Boloș a declarat că ar urma să mai vină cu un nou pachet fiscal. Ialomițianu este de părere că în România e într-o criză bugetară profundă.

„Avem o criză bugetară profundă, dar nu ca urmare a căderii economice, pentru că avem o creștere economică de peste 2 %, ci din cauza proastei gestionări a finanțelor publice. În 2022, când au crescut cheltuielile în mod iresponsabil și cheltuieli care nu aveau de ce să crească, pentru că au mărit salariile,  în primul rând, la demnitari, și-au creat instituții de care nu avea nevoie Guvernul și întocmirea proastă a bugetului pe 2023, în subevaluarea cheltuielilor și supraevaluarea veniturilor, crezând că o să aibă încasări din creșterea ratei inflației, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat, pentru că a scăzut consumul foarte mult, adică e la un nivel redus.

Avem această situație proastă din cauza guvernării, nu ca urmare a unei crize economice. Sigur că domnul Boloș spune că sunt cele mai grele zile din viața dânsului de ministru de finanțe.

Este ministrul de Finanțe de câteva luni și n-a făcut nimic. Și acum vine să ne spună cum rezolvă problema aceasta a deficitului bugetar, care crește de la o lună la alta, prin majorarea deficitului bugetar, deci finanțat din datorie, să finanțeze în continuare cheltuielile, care au fost majorate anul trecut pentru clientela politică, în loc să reducă cheltuielile bugetare și să reducă evaziunea. Dânsul mărește deficitul bugetar ca să ne îndatoreze și mai mult.

Păi ăsta e un management defectuos. Dacă domnul ministru Boloș ar fi un adevărat profesionist și ar implementa un management eficient în administrarea finanțelor publice, ar reduce cheltuielile și ar majora veniturile prin reducerea evaziunii fiscale. Păi, oricine poate să facă o rectificare majorând deficitul bugetar, ca să acopere cheltuielile care trebuiau să fie reduse.

Păi asta este poziția unui ministru de Finanțe sau a unei coaliții de guvernare responsabilă? Situația aceasta a mai fost în 2009, când s-a făcut, într-adevăr, rectificare bugetară negativă, dar ca urmare a căderii economice de 6,6 %, în 2009, după o creștere economică de 8 % în 2008. Dar începând din 2010, rectificările au fost pozitive, deși aveam cădere economică și reduceam deficitul bugetar și majoram încasările bugetare. Am avut în 2010, 2011, 33 % din PIB. Asta înseamnă responsabilitate la guvernare, dar dânsul face ce știe, ce a făcut și domnul Câciu, a mărit deficitul bugetar, ca să acopere cheltuielile clientelei politice.

Nu știu, nu poate controla nimic. E o poveste că va reduce cheltuielile la nivel local, pentru că vor sări primarii.

E și în perioadă electorală și sacrifică finanțele publice de dragul electoral, ca partidele cele 2 să rămână la guvernare. Păi în momentul în care s-a făcut această coaliție stabilă din punct de vedere politic, s-a spus că este vorba de eliminarea, adică reducerea dezastrului lăsat de celelalte guvernări, dar văd că dezastrul e mai mare de când este această coaliție. În 2021, s-a redus deficitul bugetar, ne împrumutam la niște dobânzi acceptabile și acum ne împrumutăm la dobânzi foarte mari și cum rezolvăm problema? Majorând deficitul bugetar, o chestie pe care o poate rezolva și un student”, a spus Ialomițianu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.